Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama: Na zagrebačkome Rebru prvi put spojili dijete na ECMO-sustav

Splitska beba preživjela 164 sata sa srcem i plućima izvan tijela

operacija
Arhiva VL
VL
Autor
Diana Glavina
03.12.2009.
u 20:03

Liječnici vjeruju da će za koji dan djevojčica samostalno disati i napokon biti zdravo dijete.

Desetomjesečna djevojčica, malena Splićanka, ostat će zauvijek zabilježena u hrvatskoj medicini, posebno u bolnici na Rebru u Zagrebu. Prvo je dijete koje je “spojeno” na tzv. ECMO-sustav, čiji je život spašen zahvaljujući tehnologiji, ali i znanju i vještini velikoga i složnog liječničkog tima.

Srčana mana
– Djevojčica se rodila sa složenom srčanom pogreškom i na samom kraju operacije, kojom je prof. Darko Anić sa svojim timom besprijekorno uklonio srčanu manu, dogodila se – komplikacija. Dijete je ušlo u akutni respiratorni distres, tzv. ARDS. Iznenada je došlo do krvarenja iz pluća.

Uvečer oko osam sati bebi zakazuju srce i pluća i da bi preživjela, morala je hitno na ECMO – prisjeća se dramatičnih trenutaka prof. Ivan Malčić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro. Vrlo brzo uspjeli smo u bolnici okupiti dječje kardiologe i kardijalne kirurge, perfuzioniste, anesteziologe, transfuziologe, medicinske sestre – tim od dvadesetak ljudi koji su radili kao jedan.

 – Prvi put u dječjoj dobi primijenili smo ECMO-sustav, ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju zbog zatajenja rada srca i pluća. Uspjeli smo premostiti djetetovo srce i pluća, “premjestiti” ih u izvantjelesni prostor dok se djetetovi organi oporavljaju da bi preuzeli svoju funkciju. I upravo se to dogodilo – govori prof. Malčić.

ECMO održava stabilnu cirkulaciju bez rada vlastitog srca i uredno oksigenira krv bez uporabe vlastitih pluća. Jednostavan je to opis izuzetno složene procedure. Nakon “spajanja” djeteta s aparatom, trebalo je prevenirati krvarenje u mozak, zgrušavanje krvi u sustavu izvan tijela...

Skinuta s aparata
Nakon 164 sata na ECMO-u, beba je u srijedu skinuta s aparata, njezino srce normalno kuca, još ima podršku za disanje respiratora, ali liječnici vjeruju da će za samo koji dan i samostalno disati te napokon biti zdravo dijete.

 – Dijete je stabilno, obavili smo velik posao – rekao je dr. Milivoj Novak, voditelj pedijatrijske intenzivne skrbi.

Ključne riječi

Komentara 5

LA
Laura Anny
21:08 03.12.2009.

Sa zadovoljstvom je citati ovaj tekst. Zelim bebi sto brzi oporavak, a timu sa Rebra cestitke na sloznoj suradnji i uspjehu.

LA
Laura Anny
07:50 04.12.2009.

Citajuci komentare, proradila je radoznalost u meni. Vidim da su tu I Mlcic i Saric i Novak, samo se pitam gdje su Marinovic i Derda?

LA
Laura Anny
09:28 04.12.2009.

Da, sjecam se dobro, te davne ratne godine, bas njima dvoma je bilo jako vazno ko je koje nacije. Nasa imena im nisu mogla dati odgovor, pa smo se morali dokazivali nasim podrijeklom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije