Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Split: Više od 20 kubika stijene odlomilo se s Marjana na igralište

Blok od 30-ak kubičnih metara ostao je visjeti kao prijetnja pa je dio prometnice i dalje zatvoren, a sanacija će započeti kada vremenske prilike dopuste
01. prosinca 2010. u 09:17 6 komentara 3 prikaza
Zagrebaši na zabavi
Foto: Zoran Grizelj
Pogledajte galeriju 1/4

Više od dvadeset kubika stijene odlomilo se i palo na igralište na splitskim Mejama sinoć oko 21.30 sati, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja. Srećom, igralište je bilo prazno pa ozlijeđenih nema.

HGSS Stanica Split dojavu je dobila od Centra 112, a izlaskom na teren utvrđeno je da kameni odron s južne padine Marjana nije ugrozio prometnicu i kuće u blizini.

Na stijenu visoku oko 20 metara upućeni su gorski spašavatelji koji inače imaju iskustva s ovakvim odronima i koji su obavili uviđaj u stanje i potencijalne opasnosti, kažu u HGSS-u. Nakon toga otklonili su labilne stijene koje su se tijekom noći mogle srušiti. Blok od 30-ak kubičnih metara ostao je visjeti na pokosu kao prijetnja i za njegovo uklanjanje bit će potrebno angažiranje dodatne mehanizacije.

Zbog obilne kiše koja ne prestaje padati ni danas postoji mogućnost novih odrona pa je prometnica na tom dijelu zatvorena, a prostor označen zaštitnom vrpcom. Uklanjanje viseće stijene nastavlja se danas.

Pretpostavlja se da su odron izazvale obilne i dugotrajne kiše koje su podlokale oslonce i veze s liticom.

- Pitanje je hoće li uopće i osposobiti igralište. Bujične vode su podlokale stijenu i padaju gromade. Ne znam kako će se to riješiti - kaže jedan od jutarnjih promatrača koji je došao vidjeti što se odgodilo tijekom noći.

 I u pravu je. Damir Babić, iz Gradske uprave Splita, obišao je igralište u srijedu ujutro. 

- Ogradili smo prostor i uveli regulaciju prometa pa opasnosti za građane nema. Djelomičnom uklanjanju većih gromada ćemo pristupiti kada vremenske prilike to dopuste, a jedan dio će koristiti za “džep” koji će u slučaju novog odrona zaustaviti stijene - objasnio je Babić.

 Igralište je zapravo ilegalno, naglasio je, nije ga izgradio Grad. 

- Da je zdrave pameti tu igralište nikada ni ne bi bilo. Pogledajte ovu stijenu iznad! - upozorio je Babić. Još uvijek je nepoznato koliko će sanacija koštati.    

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Oger:

    Zar se tako osigurava okolina jednog igralista!!?

  • svnedjelja:

    hehehehe sad bu kos na sigurnom, i nece se moci srusiti hehehehehe

  • ojhaojha:

    Bolje da je,tamo vecinom zive bogatasi,sad nece moci igrati basket...