Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA PRIJAVA

Još gori slučaj od Đakova: Grad Split šest godina uplaćivao novac na pogrešan račun

Split
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
26.09.2018.
u 09:45

Njegov potpis nalazi se na svim ključnim dokumentima u ovom slučaju, pa tako i na onima o višegodišnjem trošenju gradskog novca za koje se sada tvrdi da je bilo nenamjensko, odnosno zavaravajuće

Nakon što je početkom srpnja pročelnik grada Đakova na temelju lažnog e-maila isplatio iznos od 50 tisuća eura prevarantima na inozemni bankovni račun na ime Johna Smitha u Velikoj Britaniji, još gori slučaj dolazi iz splitske gradske uprave koja je pročešljala vlastite poslovne knjige, a to ih je dovelo do otkrića koje su odmah prijavili policiji kako bi podignuli kaznenu prijavu. 

Doznali su da je iz gradskog proračuna punih šest godina novac uplaćivan na pogrešan broj žiro-računa. Riječ je o zasad neutvrđenoj svoti koja u svakom slučaju prelazi milijun kuna

Policija je proteklih tjedana obavila razgovore s više osoba, a kao ključni akter među njima pojavljuje se Ivo Zoković – predsjednik Malonogometnog kluba Split, u svom sportu jedan od najuspješnijih hrvatskih sportskih kolektiva, javlja tportal.

Njegov potpis nalazi se na svim ključnim dokumentima u ovom slučaju, pa tako i na onima o višegodišnjem trošenju gradskog novca za koje se sada tvrdi da je bilo nenamjensko, odnosno zavaravajuće.

U splitskoj gradskoj upravi tvrde da se cijelo vrijeme smatralo da novac odlazi na račun ovog malonogometnog kluba, no umjesto toga uplaćivan je na račun sasvim drugoga, koji ima vrlo sličan naziv i u kojemu Zoković također obnaša dužnost predsjednika. Dakle, ''originalni'' klub zove se MNK Split, a paralelni ima naziv MNK FC Split.

Ovakva praksa trošenja gradskog novca ustanovljena je 2011. godine, kada se navodno radilo o tek pedesetak tisuća kuna, no u idućim godinama iznosi planirani u proračunu redovito su se penjali na 200 do 300 tisuća kuna. U vrijeme gradonačelnika Ive Baldasara ustanovljeno je pravilo da se javnim novcem pokrivaju ''troškovi natjecanja'', dakle, putovanja, smještaja i prehrane sportaša i sličnih izdataka, a Zoković je novac isplaćen MNK FC Split cijelo vrijeme pravdao računima MNK Splita.

Splitski pročelnik za sport Mate Omazić nije htio mnogo reći na ovu temu:

'Da, uputili smo kaznenu prijavu i iz policije nam je sugerirano da ne izlazimo u javnost s detaljima ovog slučaja', rekao je za tportal koji doznaje kako se Zoković pravdao da je riječ o "modelu poslovanja preko cesija i paralelnih računa koji možda nije sasvim ispravan, no potpuno je uobičajen u hrvatskom sportu".

Komentara 18

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
10:33 26.09.2018.

Kada će gradska uprava odgovarati jer im ne trebalo 6 godina da utvrde nenamijensko trošenje novca?

Avatar southman
southman
10:23 26.09.2018.

Ma zabuni se čovjek, pa tako još pedesetak puta !

KO
konoplja
10:25 26.09.2018.

Ovo više stvarno nije normalno, nije ni čudno što mladi bježe, pa ovi rasipaju novce na sve strane i nitko ne odgovara, ali bitno da se zatvaraju cvjećarnice, pekare, lokali.....što reći nego da je HDZ opasan i štetan za Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije