Naslovnica Vijesti Hrvatska

Split Pride: Uhićene 73 osobe, slijede prijave za govor mržnje

Građani policiji dojavljivali o planiranim napadima na kolonu. Kod Torcide Brda nisu pronašli molotovljeve koktele
10. lipnja 2012. u 12:18 333 komentara 13 prikaza
2. Split Pride (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

U subotu su u Splitu uhićene 73 osobe, a nije zabilježen nijedan oblik diskriminacije ili zločina iz mržnje. Protiv 60 ljudi podnesene su prekršajne prijave. Među njima je čak 27 maloljetnika od kojih većina nije imala osobnu iskaznicu, dvojica su imala petarde, a jedan veliku količinu upaljača. Pravaškoj mladeži oduzet je transparent "Gospe Sinjska ako si u stanju, zaustavi gej paradu!"

– Ljude smo provjeravali tragom komentara na Facebooku. Protiv onih koji su širili govor mržnje podnijet će se odgovarajuće prijave – najavio je načelnik PU Splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić pohvalivši građane koji su dojavljivali svoja saznanja o planiranim napadima na kolonu.

– Imali smo dojavu da Torcida Brda planira napasti povorku molotovljevim koktelima, ali nismo potvrdili vjerodostojnost te dojave. Dan prije Split Pridea obavljali smo obavijesne razgovore s osobama koje su lani bile sankcionirane zbog nasilja na Prideu – rekao je Tolušić.

U Povorci ponosa sudjelovalo je, kaže policija, 700 ljudi, a u osiguranju je bilo 911 policajaca, a troškovi osiguranja splitske Gay parade iznosili su oko milijun kuna, rekao je Tolušić.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • -obrisani-:

    . .cemu ponavljanje...??

  • vozac-traktora:

    Mržnja govora s koje strane?

  • -obrisani-:

    neka, tako i triba. samo provoditi zakone i pisati prekršajne i kaznene prijave. onda će ta parada za koju godinu bit mirna šetnjica gradom uz pratnju dvadesetak lokalnih pandura.