Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIBINA o Strategiji razvitka Splita

Splićane najviše zanima legalizacija bespravne gradnje

split
Nino Strmotić/PIXSELL
26.01.2010.
u 08:48

Istočna naselja nastala su iz socijalne potrebe. Tu žive tisuće građana koji su glas dali Željku Kerumu. Grad će im pomoći u legalizaciji, što je bilo i jedno od predizbornih obećanja, rekao je dogradonačelnik Jure Šundov.

Strategija razvitka Grada Splita tema je prve ovogodišnje javne tribine održane sinoć u Otvorenom puškom učilištu Split, ali pitanja Splićana upućena dogradonačelniku Juri Šundovu uglavnom su se odnosila na legalizaciju bespravnih objekata u istočnim djelovima grada.

-Istočna naselja nisu nastala iz luksuza već iz socijalne potrebe. Riječ je o neurbaniziranim područjima, gdje na ulicama teku fekalije, a tu žive tisuće građana koji su glas dali Željku Kerumu. Grad će im pomoći u legalizaciji, što je bilo i jedno od naših najznačajnih predizbornih obećanja – rekao je Šundov.

Prednost kod uknjžbe

Gradska vlast pomoći će koliko može. U bespravne ulice, okružene kućama sa septičkim jamama, planira uvesti kanlizaciju i prije izdavanja lokacijske dozvole. Najveći problem su vlasnički listovi jer bez njih se građevine ne mogu legalizirati pa je dogovoreno sa Sudom da ti predmeti imaju prednost kod uknjižbe. Grad nastoji što je više moguće spustiti cijenu koju bespravni graditelji moraju platiti da bi legalizirali svoj objekt. U Gradu su izračunali da bi bespravni graditelji za leglaizaciju kuće od 300 četvornih metara trebali platiti 300.000 kuna.

- Tko to može? Zato smo građanima izašli ususret i smanjili troškove što je više moguće. Brišemo kamate, smanjujemo komunalni iznos u kojega smo ugradili i administrativnu pristojbu, a rok za plaćanje bit će do pet godina – rekao je Šundov.

Ante Erceg, koji živi na Dragovodama, pohvalio je bivšu valst koja je za njegov kvart izradila plansku dokumentaciju.

Žnjan komunalno neuređen

- To trebate napraviti i za ostale kvartove. Mi smo sami sagradili niz komunalnih objekata i tražimo da nam troškove umanjite za taj trošak. Dragovode su u trećoj zoni komunalnog doprinosa, kao Brda i Pujnake, koji imaju sve, a mi nemamo ništa. Stavite nas u četvrtu zonu – zatražio je Erceg, a Šundov je uzvratio kako potpisuje svaku njegovu riječ i zaradio pljesak.

Marin Tičinović sa Žnjana upozorio je kako je i njegov kvart komunalno neuređen.

- City Centar One je u proračun za komunalni doprinos uplatio 85 milijuna kuna, a ta sredstva nisu došla u Gradski kotar Žnjan – istaknuo je Tičinović.

Splićani su Šundova pitali još i o školi na Pazdigradu, korištenju sredstava iz europskih fondova, stambenom zbrinjavanju branitelja...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije