Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Spinraza uzrokuje tešku nuspojavu – 'vodenu glavu'

Da bi Spinraza dospjela na listu HZZO-a, izborili su se roditelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.08.2018.
u 06:00

Lijek za liječenje spinalne mišićne atrofije stavljen je na listu HZZO-a nedavno, do početka srpnja evidentirano je pet slučajeva hidrocefalusa

Lijek Spinraza za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA) uzrokovao je u nekih pacijenata hidrocefalus, odnosno proširenje moždanih komora viškom likvora. Teška je to nuspojava liječenja o kojoj je izvijestila Europska agencija za lijekove, a slijedom toga i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Spinraza je, podsjetimo, nedavno stavljena na listu HZZO-a što je rezultat duge borbe prvenstveno roditelja djece oboljele od te teške bolesti. Nakon neuspješna osnivanja fonda za prikupljanje novca za skupe lijekove, pa tako i Spinrazu, prosvjeda, lijek je postao dostupnim i u nas. Iz Halmeda su prenijeli obavijest nositelja odobrenja za taj lijek, kompanije Biogen, o “vodenoj glavi” kao mogućoj nuspojavi liječenja.

– S obzirom na moguće posljedice neliječenog hidrocefalusa, nositelj odobrenja Biogen upozorava liječnike uključene u liječenje bolesnika sa SMA-om (poput neurologa i neuropedijatra) na mogući rizik od neopstruktivnog hidrocefalusa povezanog s liječenjem lijekom Spinraza. Liječnici se savjetuju da rasprave s bolesnicima i njihovim skrbnicima/njegovateljima o ovom mogućem riziku i da ih upozore da budu na oprezu za znakove i simptome hidrocefalusa – dio je iz obavijesti kompanije koju prenosi Halmed.

Nadalje je opisano do srpnja evidentiranih pet slučajeva hidrocefalusa kao nuspojave od Spinraze; uz jednu odraslu pacijenticu, riječ je o četvero djece od kojih je kod dvoje nastavljena terapija tim lijekom za SMA nakon liječenja “vodene glave”.

U bolesnika sa SMA-om liječenje hidrocefalusa uključivalo je postavljanje ventrikuloperitonealnog (VP) drenažnog sustava. Kod najmanje dvoje djece kod kojih je zabilježen neopstruktivni hidrocefalus tijekom liječenja lijekom Spinraza postavljen je VP drenažni sustav. Podaci o učinkovitosti lijeka Spinraza nakon postavljanja VP drenažnog sustava su ograničeni – stoji u obavijesti proizvođača koju prenosi Halmed.

Takvo će upozorenje biti dodano i uz lijek koji se inače daje lumbalno, i to prve četiri udarne doze u dva mjeseca, a potom svaka četiri mjeseca.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Da bi Spinraza dospjela na listu HZZO-a, izborili su se roditelji
1/11
Ključne riječi

Komentara 5

Avatar zajutrak
zajutrak
10:21 03.08.2018.

Kada se sjetim koliko povika je bilo na Vladu da ne odobrava te skupe lijekove od kojih je više štete nego koristi....

MA
Malenkost
06:34 03.08.2018.

Histerije na sve strane. U HR nedostaje jasno stajaliste HR ljecnicke komore, bar ne u javnosti, kad se siri Histerija preko medija. Postoje bolesti gdje ni danasnja medicina ne moze pomoci. Upitno je da li su terapije uopce poterbne. Primjeri su: rak gusterace, malostanicni rak pluca, Glioblasom mozga, ALS, ... . Mediji sire tipicnu balkansku paniku ili histeriju, skuplja se novac za pokusno ljecenje a stim se pune blagajne stranih farmacijskih kuca. Navodni uspijesi baziraju na malo studija te se cesto spominje "postoje ulaki da ... ", dakle nije dokazano nego samo "Ukazi" kao u Medugorju. Mediji ne javljaju sto je s tim Ljudima nakon 1 ili 2 ili 5 godina. Senzacionalizam medija i nekih kvazi "Znanstvenika". Stalno se prezentiraju Hrvati sirom svijeta koji su pred "velikim otkricima" da li ljek protiv karcinoma ili u fizici u Cernu pri objasnjenu "Supersimetrije". Stvarnost je surova. HR je dno EUa po : IQ Nacije, PISA, ekonomskoj i finacijskoj snazi, i vrh po iseljavanju maldih. Tko shvati taj Tudmanistan, pakuje kofere. Franjo je uspio komunizam spasiti od smrti, revitalizirao je njih i reinstalirao u politiku, tim cinom, poduprt od HR Crkve, unistio je HR. Jednina smo komunisticka drzava u Europi. Lustracije nece biti, znao je Francek i zasto, Crkva , izdajnicka, isto. Svjesno su gurnuli Naciju u propast.

Avatar nekakav
nekakav
07:00 03.08.2018.

spinraza se samo i još uvijek eksperimentalni lijek, koji osim nade ne nudi puno. mada je roditelju dovoljna samo nada. ali statistika, ona neumoljiva grana matematike, jasno govori da se u ovom slučaju čak nemate čemu ni nadati pošteno. nažalost. ima bolesti za koje nema lijeka, osim produžetka agonije, nažalost. i opet se postavlja pitanje dal se za te novce moglo učiniti život lakšim nekoj drugoj većoj skupini bolesnika. i tako ulazimo u krug gdje nema izlaza, svatko sa svoje pozicije nastupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije