Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spinraza je od danas dostupna svima bez obzira na tip i status bolesti

Od danas, također, počinje i ograničena isporuka lijekova i medicinskih proizvoda pojedinih veledrogerija, koje su najavile i tužbe zbog duga države
12. srpnja 2019. u 19:42 2 komentara 1889 prikaza
Prosvjed Spinraza za sve na Markovu trgu
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Svi oboljeli od spinalne mišićne atrofije u Hrvatskoj od danas, odlukom Upravnog vijeća HZZO-a, mogu primati Spinrazu. Zdravstveni sustav za to će izdvojiti oko 150 milijuna kuna godišnje, a točnu cijenu pojedinačne doze lijeka na konferenciji za novinare ministar zdravstva Milan Kujundžić i dr. Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a, nisu htjeli otkriti. Svi pacijenti koji budu primali Spinrazu imat će evaluaciju napretka nakon šest mjeseci i potom ponovno nakon šest mjeseci, ali današnjom odlukom ukinuta su ograničenja tko je kandidat za ovaj lijek koji trenutačno prima 12 pacijenata. Još 14 oboljelih od iste bolesti u kliničkoj je studiji drugog lijeka i stoga nisu kandidati za Spinrazu.

Hitna pomoć Brač Obavezno pročitajte Važne upute HZZO-a ako vam na godišnjem odmoru zatreba liječnik

Od danas, također, počinje i ograničena isporuka lijekova i medicinskih proizvoda pojedinih veledrogerija, koje su najavile i tužbe zbog duga države. Bolnice u Sisku, Dubrovniku i Vinkovcima, čiji rokovi za plaćanje prelaze tisuću dana, prve su zdravstvene ustanove kojima slijedi ograničena isporuka lijekova i tužba, poručila je Koordinacija veledrogerija pri HUP-u.

– Dospjeli dug prema veledrogerijama krajem lipnja iznosi 2,6 milijardi kuna. Nakon sastanka s premijerom u svibnju, bolnicama je doznačeno 200 milijuna kuna za hitno podmirenje manjeg dijela duga uz obećanje da će se odmah početi tražiti rješenje za održivo plaćanje nagomilanih dugovanja, a unatoč pokušajima dogovaranja sastanka s ministrima financija i zdravstva, do njega još nije došlo – stoji u priopćenju. Ministar zdravstva odluku veledrogerija komentirao je riječima da pacijenti u Hrvatskoj nisu ugroženi te da se sa 750 eura po glavi stanovnika, koliko se izdvaja za zdravstvo, teško nositi s izazovima suvremene medicine.

Također, HZZO je na osnovnu listu lijekova stavio lijek za liječenje mukopolisaharidoze tipa IV, za liječenje dijabetesa te akutne limfoblastične leukemije.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • Marko_Maras:

    Spinrazom se spašavaju ljudi, sve OK, ali ne vidim gdje piše koje će troškove država smanjiti zbog ovog povećanja. Možda mi je to promaklo...

  • Grebza:

    Vjerovati ću samo kad će to ljudi koji boluju to potvrditi.