Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO potvrdio:

Spinraza je od danas dostupna svima bez obzira na tip i status bolesti

Prosvjed Spinraza za sve na Markovu trgu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
12.07.2019.
u 19:42

Od danas, također, počinje i ograničena isporuka lijekova i medicinskih proizvoda pojedinih veledrogerija, koje su najavile i tužbe zbog duga države

Svi oboljeli od spinalne mišićne atrofije u Hrvatskoj od danas, odlukom Upravnog vijeća HZZO-a, mogu primati Spinrazu. Zdravstveni sustav za to će izdvojiti oko 150 milijuna kuna godišnje, a točnu cijenu pojedinačne doze lijeka na konferenciji za novinare ministar zdravstva Milan Kujundžić i dr. Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a, nisu htjeli otkriti. Svi pacijenti koji budu primali Spinrazu imat će evaluaciju napretka nakon šest mjeseci i potom ponovno nakon šest mjeseci, ali današnjom odlukom ukinuta su ograničenja tko je kandidat za ovaj lijek koji trenutačno prima 12 pacijenata. Još 14 oboljelih od iste bolesti u kliničkoj je studiji drugog lijeka i stoga nisu kandidati za Spinrazu.

Od danas, također, počinje i ograničena isporuka lijekova i medicinskih proizvoda pojedinih veledrogerija, koje su najavile i tužbe zbog duga države. Bolnice u Sisku, Dubrovniku i Vinkovcima, čiji rokovi za plaćanje prelaze tisuću dana, prve su zdravstvene ustanove kojima slijedi ograničena isporuka lijekova i tužba, poručila je Koordinacija veledrogerija pri HUP-u.

– Dospjeli dug prema veledrogerijama krajem lipnja iznosi 2,6 milijardi kuna. Nakon sastanka s premijerom u svibnju, bolnicama je doznačeno 200 milijuna kuna za hitno podmirenje manjeg dijela duga uz obećanje da će se odmah početi tražiti rješenje za održivo plaćanje nagomilanih dugovanja, a unatoč pokušajima dogovaranja sastanka s ministrima financija i zdravstva, do njega još nije došlo – stoji u priopćenju. Ministar zdravstva odluku veledrogerija komentirao je riječima da pacijenti u Hrvatskoj nisu ugroženi te da se sa 750 eura po glavi stanovnika, koliko se izdvaja za zdravstvo, teško nositi s izazovima suvremene medicine.

Također, HZZO je na osnovnu listu lijekova stavio lijek za liječenje mukopolisaharidoze tipa IV, za liječenje dijabetesa te akutne limfoblastične leukemije.

Ključne riječi

Komentara 2

MM
Marko_Maras
16:14 12.07.2019.

Spinrazom se spašavaju ljudi, sve OK, ali ne vidim gdje piše koje će troškove država smanjiti zbog ovog povećanja. Možda mi je to promaklo...

RP
rpzagreb
21:14 12.07.2019.

Vjerovati ću samo kad će to ljudi koji boluju to potvrditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije