Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spinraza je od danas dostupna svima bez obzira na tip i status bolesti

Od danas, također, počinje i ograničena isporuka lijekova i medicinskih proizvoda pojedinih veledrogerija, koje su najavile i tužbe zbog duga države
12. srpnja 2019. u 19:42 2 komentara 1878 prikaza
Prosvjed Spinraza za sve na Markovu trgu
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Svi oboljeli od spinalne mišićne atrofije u Hrvatskoj od danas, odlukom Upravnog vijeća HZZO-a, mogu primati Spinrazu. Zdravstveni sustav za to će izdvojiti oko 150 milijuna kuna godišnje, a točnu cijenu pojedinačne doze lijeka na konferenciji za novinare ministar zdravstva Milan Kujundžić i dr. Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a, nisu htjeli otkriti. Svi pacijenti koji budu primali Spinrazu imat će evaluaciju napretka nakon šest mjeseci i potom ponovno nakon šest mjeseci, ali današnjom odlukom ukinuta su ograničenja tko je kandidat za ovaj lijek koji trenutačno prima 12 pacijenata. Još 14 oboljelih od iste bolesti u kliničkoj je studiji drugog lijeka i stoga nisu kandidati za Spinrazu.

Hitna pomoć Brač Obavezno pročitajte Važne upute HZZO-a ako vam na godišnjem odmoru zatreba liječnik

Od danas, također, počinje i ograničena isporuka lijekova i medicinskih proizvoda pojedinih veledrogerija, koje su najavile i tužbe zbog duga države. Bolnice u Sisku, Dubrovniku i Vinkovcima, čiji rokovi za plaćanje prelaze tisuću dana, prve su zdravstvene ustanove kojima slijedi ograničena isporuka lijekova i tužba, poručila je Koordinacija veledrogerija pri HUP-u.

– Dospjeli dug prema veledrogerijama krajem lipnja iznosi 2,6 milijardi kuna. Nakon sastanka s premijerom u svibnju, bolnicama je doznačeno 200 milijuna kuna za hitno podmirenje manjeg dijela duga uz obećanje da će se odmah početi tražiti rješenje za održivo plaćanje nagomilanih dugovanja, a unatoč pokušajima dogovaranja sastanka s ministrima financija i zdravstva, do njega još nije došlo – stoji u priopćenju. Ministar zdravstva odluku veledrogerija komentirao je riječima da pacijenti u Hrvatskoj nisu ugroženi te da se sa 750 eura po glavi stanovnika, koliko se izdvaja za zdravstvo, teško nositi s izazovima suvremene medicine.

Također, HZZO je na osnovnu listu lijekova stavio lijek za liječenje mukopolisaharidoze tipa IV, za liječenje dijabetesa te akutne limfoblastične leukemije.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Marko_Maras:

    Spinrazom se spašavaju ljudi, sve OK, ali ne vidim gdje piše koje će troškove država smanjiti zbog ovog povećanja. Možda mi je to promaklo...

  • Grebza:

    Vjerovati ću samo kad će to ljudi koji boluju to potvrditi.