Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz 2. stoljeća

Špijunske fotografije otkrile drevne rimske zidine

Deklasificirana snimka iz zraka na kojoj su otkrivene rimske ruševine
USGS
05.09.2013.
u 19:00

Granični zid nekada je bio širok 8,5 metara, a sadržavao je i najmanje 32 tvrđave, kao i 31 manju tvrđavu

Arheolozi s nekoliko britanskih sveučilišta proučavaju deklasificirane fotografije s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje, kako vjeruju, prikazuju niz rimskih utvrda koje datiraju iz 2. stoljeća.

Iako su dijelovi ostataka već bili poznati istraživačima iz 19. stoljeća, oni nisu bili identificirani i na njih se zaboravilo, rekao je profesor rimske arheologije sa sveučilišta u Glasgowu Bill Hanson.

\"Ako pogledate u bilo koju moderniju knjigu o rimskim granicama, na ovo uopće nećete naići. Ove ruševine su nekako nestale iz svijesti\", rekao je Hanson za The Huffington Post.

Istraživači su tako identificirali zid koji je bio dugačak 60 kilometara, od Dunava do Crnog mora preko današnje Rumunjske. Zid se smatra najistočnijim primjerom ručno izrađenog graničnog sistema u Rimskom Carstvu.

Granični zid nekada je bio širok 8,5 metara, a sadržavao je i najmanje 32 tvrđave, kao i 31 manju tvrđavu. Pretpostavlja se da je ovaj zid služio istoj svrsi kao i drugi rimski granični zidovi, kako bi obranili Carstvo od prijetnji na granicama.

Arheolozi vjeruju da bi proučavanje deklasificiranih snimki iz zraka moglo donijeti novu arheološku eru te bi moglo pomoći u procesu identifikacije tisuće novih arheoloških nalazišta.

>> Arheolozi slučajno pronašli ostatke velike gotičke crkve u Zrinu

>> Senzacija u Vinkovcima: Pronašli prsten iz 3. stoljeća!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije