Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Špijunka Ann više je marila za izgled nego za tajni zadatak

U svilenim haljinama posjećivala je gala večere i dobrotvorne priredbe diljem New Yorka, stekavši kao manekenka imetak od gotovo dva milijuna dolara.
30. lipnja 2010. u 19:35 1 komentara 38 prikaza
Ann Chapman s prijateljicama

Zanosna špijunka Ann Chapman možda je u srcu nosila Rusiju, ali srcem i tijelom bila je Amerikanka. U nekoliko godina koje je provela u SAD-u fotografirala se pokraj Kipa slobode, obožavala je chat na internetu, a na Facebooku je našla više od 180 prijatelja. U svilenim haljinama posjećivala je gala večere i dobrotvorne priredbe diljem New Yorka, stekavši kao manekenka imetak od gotovo dva milijuna dolara. Baš kao i ostatak njezine špijunske skupine, ova je suvremena Mata Hari više marila za vlastitu karijeru u Americi nego za svoj prvi zadatak – špijuniranje za majku Rusiju.

Podaci koje su prelijepa Ann Chapman, pravim imenom Anya Kuščenko, rođena u Volgogradu, i njezinih devet kolega slali iz SAD-a u Moskvu, svodili su se na političke tračeve kakvi se bez problema moglo skupiti na internetu. Upravo zbog ove neefikasnosti, ali i rizika koji sa sobom nosi ovako velika skupina duboko infiltriranih agenata, američkim obavještajcima nije jasno zbog čega se ruska obavještajna služba odlučila na ovu avanturu.

– Nije mi jasno što su, u današnje vrijeme kada su internet, sateliti i računalne mreže svakodnevni, Rusi htjeli postići s ovim agentima. Od njih zasigurno nisu mogli očekivati neke velike tajne – kaže za New York Times nekadašnji agent CIA-e Richard Stolz.

Upravo zbog njihove relativne neefikasnosti, američko pravosuđe desetero uhićenika i nije optužilo za špijunažu već za, prilično ironično, neprijavljivanje obavljanja posla za račun strane države te za pranje, odnosno neprijavljivanje poreznim službama novca koji su za svoje usluge bili dobili iz Moskve.

Detalji o životima desetero ruskih špijuna koji izlaze na vidjelo pokazuju da je njima ipak najvažnija bila izgradnja stabilna i mirna života u Americi, a informacije su dojavljivali baš kad su morali i ne baš uz prevelik entuzijazam.

– Poslani ste na zadatak. Vaše školovanje, bankovni računi, automobili ili kuće trebaju pomoći ispunjenju krajnjeg cilja, a ne samo ugodnom životu – jedna je od poruka koju je presreo FBI, a u kojoj se da naslutiti da moskovski poslodavci i nisu bili presretni što njihovim agentima u Americi prikupljanje podataka baš nije bio najvažniji zadatak. Richard i Cynthia Murphy tako su zasnovali obitelj u predgrađu, u stražnjem su dvorištu uzgajali salatu; Michael Bolitolli diplomirao je na sveučilištu i izgradio karijeru u financijama, a Vicky Pelaez stvorila je ime kao kolumnistica u novinama. Špijuni su bili toliko uspješni da su sami zarađivali više nego što su dobivali iz Rusije.

– Ne razumijete, samo se ponašamo kao prosječni Amerikanci – pisali su centrali u Moskvi.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka