Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatska bura

Spiegel: Američka obavještajna služba prisluškivala i A.Merkel

merkel
Reuters/PIXSELL
23.10.2013.
u 21:34

- SAD nisu nadzirale i neće nadzirati komunikacije njemačke kancelarke, ustvrdio je Carney

Novu diplomatsku buru izazvalo saznanje kako je američka obavještajna služba prisluškivala čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel. Časopis Der Spiegel objavio je kako je prema podacima koji dolaze iz krugova povezanih s Edwardom Snowdenom potpuno jasno kako je njemačka kancelarka bila meta nadzora, što je bilo sasvim dovoljno da Merkel odmah nazove Obamu u Bijelu kuću poručivši mu pri tome kako ovakvu praksu smatra potpuno neprihvatljivom, te zahtjeva njeno ukidanje istoga trenutka. Zahtjevala je od američke administracije da se službeno očituje o ovom slučaju iako ju je sam Obama uvjeravao kako NSA nije prisluškivala njene razgovore. To je odmah potom izjavio i glasnogovornik bijele kuće Jay Carney.

- SAD nisu nadzirale i neće nadzirati komunikacije njemačke kancelarke, ustvrdio je Carney. Ipak, malo tko je potpuno uvjeren u njegove riječi jer je samo dan prije otkriveno kako je NSA u tijeku jednog mjeseca snimila 70 milijuna telefonskih razgovora u Francuskoj otkrivajući po prvi puta enormni obim elektronskog nadzora kojeg provode SAD i Velika Britanija. Za službeni Bon saznanje o prisluškivanju kancelarke predstavlja veliki udarac međusobnom povjerenju a odnosi između SAD i gospodarski te politički najjače zemlje EU dosežu nisku točku.

>> Predsjednica Brazila otkazala posjet SAD-u zbog prisluškivanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije