Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPELA VINTAR
Povratak na članak

Nisam za jezično čistunstvo, anglizmi su samo dokaz da ne živimo u izolaciji

Ekspertica za prijevodne tehnologije govori o rome hoće li računalni prevodilački program zamijeniti čovjeka, kako živjeti od jezika...

Komentari 16

DU
Deleted user
17:06 03.08.2017.

Sramota je da se ovakav članak uopće objavi u VL. Svaki narod mora čuvati svoj jezik, na kraju krajeva i englezi moraju čuvati svoj jezik...ali i ovaj članak je na tragu namjere tkz globalista da svi govorimo nekakav mix od jezika, da nema nacija, nema rodova, samo gomila potrošaća proizvoda. Ali sve više ljudi to vidi. Ima nade stoko !

VL
HB
hrvatska.bojna
17:35 03.08.2017.

na pitanje kojim jezikom govorimo na "ovim prostorima" najbolji odgovor je dao jedan "komšija" ... kaže: "ovi 'rvati stalno smišljaju neke nove reči, ali ništa im to ne vredi, mi to sve brzo povatamo"

VL
BZ
bojan.zabcic
18:01 03.08.2017.

Po tome se i razlikujemo i trebamo cuvati jezik od tudjica.

VL
DU
Deleted user
18:45 03.08.2017.

..."možete dakle zamisliti koliko bi se vremena i novca uštedjelo da postoje kvalitetni terminološki resursi"... - Mogli ste možda radije ovo izdvojiti u naslov, ali ne treba očekivati da terminologiju predlažu nezavisni prevoditeljii i izvrgnu se opasnosti da im prijevod bude vraćen, neplaćen i da budu izvrgnuti ruglu zbog kreativnosti - to je posao za neki državni jezični institut, da predloži nazivlje. Zamislite na kaj bi nam jezik ličio da smo s tehničkim nazivljem ostali na kuplungima i anlaserima, na koje bi u današnje vrijeme kalemili anglizme iz IT područja - više na anglo-germanski zbrčk nego na slavenski jezik. Vi ste naravno u naslov izdvojili to kaj ste izvdojili, valjda da bi našli opravdanje sami sebi zašto pišete ovako kako joydivision citira, iako se zapravo pitanje i odgovor odnosi na područje tehnike, tehnologije i IT.

VL
DU
Deleted user
20:07 03.08.2017.

slovenci vole svoj jezik profesor u gimnaziji govorio je postuj tudje a svojim se dici nasim jezikoslovcima je pametñije reeci geografija nego zemljopis

VL
DU
Deleted user
17:16 03.08.2017.

Svi pijetlovi, sve svinje, svi golubovi, svi česljugari itd u svojoj vrsti govore jednim jezikom... e jedino covjek uvijek pametan pa izmislja, izmislja. Nemojte me krivo shvatiti kao nacionalist volim jezik svoga naroda. A volim i druge jezike, steta sto se ikavica gubi to nije dobro.

VL
DU
Deleted user
17:29 03.08.2017.

Špela slatka si volio bi kod tebe studirati seksologiju, 😆😆😆😆😆

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.