Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podjela resora

Špekulacije: Mimica šef kohezijskog fonda Unije?

Neven Mimica
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
04.09.2014.
u 19:30

U idućih pet godina nema proširenja EU ni na jednu novu članicu

Belgija je posljednja od 28 država članica danas nominirala svoju kandidatkinju za mjesto povjerenice u Europskoj komisiji, a predsjednik EK Jean-Claude Juncker danas je intervjuirao i hrvatskog kandidata Nevena Mimicu s kojim je razgovarao o mogućem resoru.

Namjerne pogreške

Iako kuloari institucija Europske unije u Bruxellesu bruje o različitim špekulacijama, od kojih jedna Nevena Mimicu smješta u fotelju povjerenika za regionalni razvoj koji pokriva kohezijsku politiku i fondove EU, Juncker ne planira prije sredine sljedećeg tjedna službeno objaviti konačnu odluku o tome kome daje koji resor u Europskoj komisiji. Izvori blisku Junckeru, pak, upozoravaju da neki od dokumenata koji cure iz EK sadrže namjerno napisane pogreške u podjeli resora, a pojedini izvori vjeruju i kako je ime Nevena Mimice uz resor regionalne politike EU namjerno pogrešno navedeno da se ne bi prije vremena otkrila stvarna Junckerova namjera.

Neslužbeno se i dalje govori da je izgledna opcija u kojoj će Čehinja Vera Jourova biti povjerenica za regionalnu politiku, a Mimica ili malteški kandidat Karmenu Vella povjerenik za pomorsku i ribarsku politiku EU. No, sve su promjene moguće sve do trenutka kad Juncker službeno predstavi svoj plan, a i nakon toga su moguće ako Europski parlament odbije nekog od povjerenika. To bi se, prema neslužbenim kuloarskim pričama u Bruxellesu, moglo dogoditi s Mađarom Tiborom Navracsicsom, kojemu mnogi u EP-u zamjeraju što je Mađarska za njegova mandata na mjestu ministra pravosuđa usvojila svoj zloglasni zakon o medijima. Mađarska se nadala da bi Navracsics, čiji je djed inače bio Hrvat, mogao biti zadužen za proširenje. No, neslužbeno se u kuloarima u EP-u čuje da bi Navracsics mogao biti žrtva lošeg imidža Orbanove Mađarske u EU. Bez obzira koji resor mu Juncker dodijelio, taj ministar u vladi premijera Viktora Orbana mogao bi biti srušen na saslušanju u EP-u. Ako se to dogodi, Mađarska bi bila prisiljena nominirati novog kandidata ili kandidatkinju. Mađarska ne kotira dobro ni kod Junckera osobno jer je, uz Veliku Britaniju, bila jedina od 28 zemalja koje su u Europskom vijeću glasovale protiv njegova izbora za predsjednika EK.

Povjerenik za susjedstvo

Međutim, vrlo je izgledno da u novoj Komisiji više neće postojati povjerenik zadužen za proširenje EU, već da će se odsad zvati “povjerenikom za susjedstvo”, u što spadaju i odnosi sa zemljama kandidatkinjama, ali i sa svim drugim zemljama u europskom susjedstvu, uključujući i sjevernu Afriku i Bliski istok. Izostavljanje proširenja iz naziva resora koje pokrivaju povjerenici u skladu je s javno izrečenom Junckerovom namjerom da u njegovu petogodišnjem mandatu EU ne planira proširenje ni na jednu novu državu članicu.

>> Juncker sastavlja Komisiju: Fondove EU kontrolirat će Neven Mimica?

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:35 04.09.2014.

Dobra fotografija! Sad nećemo dobiti ni centa!

Avatar bok
bok
20:52 08.09.2014.

...iz zemlje u kojoj su odredeni mocnici definirali da je "regija" ex YU, nema nista od EU strucnjaka (temelj za rukovodecu funkciju u EU parlamentu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije