Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Specijalna hrana za bolesnu djecu oslobođena PDV-a

Za 150 oboljelih od te rijetke prirođene bolesti u RH pokušat će se naći mogućnost da hrana bude besplatna.
30. listopada 2010. u 08:35 23 komentara 18 prikaza
lijekovi
Foto: VL

U pripremi je nova proširena osnovna i dopunska lista lijekova HZZO-a. Povjerenstvo za lijekove kao glavni stručni filtar predložilo je popis lijekova koji trebaju ući na osnovnu, odnosno dopunsku listu, a konačnu odluku donijet će Upravno vijeće HZZO-a, kako se planira, 8. studenog.

Bolja kvaliteta života

Nove liste lijekova trebale bi stupiti na snagu u drugoj polovici studenog. Riječ je o 13 novih, uglavnom inovativnih lijekova, od kojih je osam na osnovnoj, dakle besplatnoj listi, a pet lijekova uvrstit će se na dopunsku listu, za koje pacijenti plaćaju participaciju.

Među ostalim, dijabetičari kojima se šećer u krvi ne može kontrolirati tabletama, a još nemaju potrebe za inzulinom, moći će dobiti lijek byetta. Bolesnici koji zbog bolesti bubrega idu na dijalizu, ali i njihovi liječnici, bit će zadovoljni što na osnovnu listu ulazi lijek mirceva, nova varijanta eritropoetina, koji se koristi za terapiju anemije. Poznato je da gotovo svi bolesnici na dijalizi pate od niske razine hemoglobina. Faslodex je na našoj listi novi lijek za terapiju hormonski ovisnog metastatskog karcinoma dojke koji nosi puno manje nuspojava od kemoterapije pa time i bolju kvalitetu života. RoActemra je nova mogućnost liječenja reumatoidnog artritisa kad drugi lijekovi više ne djeluju.

Specifične namirnice

Na prijedlog ministra Darka Milinovića, na listu lijekova sigurno će ući i specifične namirnice nužne za prehranu onih koji boluju od fenilketonurije. Riječ je o prirođenoj bolesti nedostatka aminokiseline fenilamin, zbog čega je oboljelima zabranjena ‘normalna’ hrana. U Hrvatskoj je oko 150 fenilketonuričara, a to su uglavnom djeca čija prehrana mjesečno stoji nekoliko tisuća kuna. Ulaskom na listu, namirnice se neće prepisivati na recept i zasad neće biti besplatne, ali će, za početak, ulaskom na listu automatski pojeftini za iznos PDV-a, što će obiteljima zasigurno financijski olakšati svakodnevni život.

Neće doći do većih troškova jer s

Neće doći do većih troškova jer smo postigli povoljne cijene

– Novi lijekovi neće poskupiti potrošnju države za lijekove, jer smo u pregovorima s proizvođačima postigli vrlo povoljne cijene. Prema tzv. pay-back ugovoru, i proizvođač sudjeluje u pokrivanju troškova za liječenje određenog broja pacijenata, a prema ugovoru “cross product”, za ulazak novih lijekova na listu proizvođač spušta cijene svojih starih lijekova na listi. Da toga nema, pomaci na listi lijekova ne bi bili mogući – kaže dr. Strizrep. Što se tiče hrane za oboljele od fenilketonurije, s proizvođačem će pokušati postići dogovor o nižim cijenama namirnica kako bi mogle biti besplatne za pacijente. Samo je jedan proizvođač te hrane i može slobodno formirati cijene.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • -obrisani-:

    e bravo vlada

  • -obrisani-:

    a zbog čega nije oslobođena PDV sva hrana za djecu? da ih navikavaju od malena da budu porezno roblje?

  • adan:

    ..ako ova država ne može isfinancirati besplatnu HRANU ,a ne luksuz, za 150 teško bolesne djece,tada ona nije zaslužila da postoji..sjetimo se da novac troši na masažu povlaštenih djelatnika hep-a ...ostalo da se ne spominje