Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi lijekovi

Specijalna hrana za bolesnu djecu oslobođena PDV-a

lijekovi
VL
VL
Autor
Diana Glavina
30.10.2010.
u 08:35

Za 150 oboljelih od te rijetke prirođene bolesti u RH pokušat će se naći mogućnost da hrana bude besplatna.

U pripremi je nova proširena osnovna i dopunska lista lijekova HZZO-a. Povjerenstvo za lijekove kao glavni stručni filtar predložilo je popis lijekova koji trebaju ući na osnovnu, odnosno dopunsku listu, a konačnu odluku donijet će Upravno vijeće HZZO-a, kako se planira, 8. studenog.

Bolja kvaliteta života

Nove liste lijekova trebale bi stupiti na snagu u drugoj polovici studenog. Riječ je o 13 novih, uglavnom inovativnih lijekova, od kojih je osam na osnovnoj, dakle besplatnoj listi, a pet lijekova uvrstit će se na dopunsku listu, za koje pacijenti plaćaju participaciju.

Među ostalim, dijabetičari kojima se šećer u krvi ne može kontrolirati tabletama, a još nemaju potrebe za inzulinom, moći će dobiti lijek byetta. Bolesnici koji zbog bolesti bubrega idu na dijalizu, ali i njihovi liječnici, bit će zadovoljni što na osnovnu listu ulazi lijek mirceva, nova varijanta eritropoetina, koji se koristi za terapiju anemije. Poznato je da gotovo svi bolesnici na dijalizi pate od niske razine hemoglobina. Faslodex je na našoj listi novi lijek za terapiju hormonski ovisnog metastatskog karcinoma dojke koji nosi puno manje nuspojava od kemoterapije pa time i bolju kvalitetu života. RoActemra je nova mogućnost liječenja reumatoidnog artritisa kad drugi lijekovi više ne djeluju.

Specifične namirnice

Na prijedlog ministra Darka Milinovića, na listu lijekova sigurno će ući i specifične namirnice nužne za prehranu onih koji boluju od fenilketonurije. Riječ je o prirođenoj bolesti nedostatka aminokiseline fenilamin, zbog čega je oboljelima zabranjena ‘normalna’ hrana. U Hrvatskoj je oko 150 fenilketonuričara, a to su uglavnom djeca čija prehrana mjesečno stoji nekoliko tisuća kuna. Ulaskom na listu, namirnice se neće prepisivati na recept i zasad neće biti besplatne, ali će, za početak, ulaskom na listu automatski pojeftini za iznos PDV-a, što će obiteljima zasigurno financijski olakšati svakodnevni život.

Ključne riječi

Komentara 23

OB
-obrisani-
09:42 30.10.2010.

e bravo vlada

OB
-obrisani-
13:05 30.10.2010.

a zbog čega nije oslobođena PDV sva hrana za djecu? da ih navikavaju od malena da budu porezno roblje?

AD
adan
11:47 30.10.2010.

..ako ova država ne može isfinancirati besplatnu HRANU ,a ne luksuz, za 150 teško bolesne djece,tada ona nije zaslužila da postoji..sjetimo se da novac troši na masažu povlaštenih djelatnika hep-a ...ostalo da se ne spominje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije