Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPOLOVA AKCIJA LOTUS

Specijalizirani forenzički tim istražuje kako je 2000 Kineskinja pretvoreno u seksualno roblje

Foto: Europol
1/3
31.03.2023.
u 08:43

Policije više zemalja, Belgije, Španjolske i Švicarske u veljači su razotkrile spomenutu kriminalnu  mrežu koja je seksualno iskorištavala veći broj osoba, uglavnom Kineskinja

Zbog operacije Lotus Europol je prvi put odlučio okupiti specijalizirani forenzičarski tim koji je činilo 15 stručnjaka iz osam zemalja, a njihov posao bio je da potpomognu i ubrzaju istragu protiv kineske kriminalne skupine specijalizirane za trgovinu seksualnim robljem, priopćio je Europol. Spomenuta kriminalna skupina najveća je koja je ikad razotkrivena na području EU, pa je odlučeno da se u razotkrivanje njenog posla uključi specijalizirane forenzičare.

Policije više zemalja, Belgije, Španjolske i Švicarske u veljači su razotkrile spomenutu kriminalnu  mrežu koja je seksualno iskorištavala veći broj osoba, uglavnom Kineskinja.

Tada  je uhićena 31 osoba koja se sumnjiči da je žrtve, mahom žene, namjerno dovodila u dužničko ropstvo. Kriminalci bi žrtvama omogućili putovanje u EU uz obećanje da će tamo naći bolji život i posao. Nakon što bi put bio realiziran, tražili bi da ga se plati. Kako se radilo o enormnim sumama, sumnja se da su žrtve otplatu duga bile prisiljene financirati – prostitucijom. No dug je bilo gotovo nemoguće otplatiti zbog nametanja vrlo visokih "naknada za usluge" koje su žrtve morale plaćati kriminalcima. Sumnja se i da je kriminalna skupina pružanje  seksualnih usluga oglašavala na društvenim mrežama, a kontrolirali su i pozivne centre koji su služili da se povežu žrtve i klijenti iz više EU zemalja. 

Tijekom policijskih racija u Belgiji i Španjolskoj nađen je velik broj mobitela kojima su se koristili osumnjičenici kako bi komunicirali s klijentima te kako bi slali upute žrtvama. Drugim riječima, žrtve i klijenti nisu međusobno komunicirali jer su osumnjičenici tako mogli zadržavati kontrolu nad njima. Europol navodi da žrtve nisu imale izbora nego prihvatiti bilo kojeg klijenta te mu pružiti uslugu na način i na mjestu koje je netko umjesto njih dogovorio. Do sada je identificirano 2000 žrtava, a u zadnje tri godine istražitelji su pratili više od 3000 objavljenih oglasa koji se povezuju s ovom kriminalnom skupinom, pa se sugerira da je broj žrtava bio znatno veći.

Oglašavanje usluga preko interneta bio je važan segment kriminalnog posla, a  policijske snage udružene u operaciji Lotus dovele su do razotkrivanje spomenute kriminalne mreže. Iako je uhićena 31 osoba, istraga nije dovršena jer je bilo dosta forenzičkog posla pa je Europol prvi put odlučio napraviti svojevrsni međudržavni forenzički pool u kojem je sudjelovalo 15 forenzičara iz osam zemlja.

>> VIDEO Otkriven uzrok smrti ubojice iz Vinkovaca: Usmrtili su ga policajci

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:31 31.03.2023.

Zašto nisu prijavile policiji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije