Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Specijalitet od divljači isprobajte u najljepšem planinarskom domu Jankovac

U vlasništvu je Hrvatskih šuma, a osim spavanja u komfornim sobama možete uživati u prirodnim atrakcijama Papuka te domaćim delicijama
27. srpnja 2018. u 13:07 2 komentara 1401 prikaza
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/4

Izletište Jankovac biser je naših slavonskih planina. Visoravan je smještena na sjevernoj padini Papuka u blizini Podravske Slatine, 100 km zapadno od Osijeka na 475 m nadmorske visine.

Najbliže selo je Slatinski Drenovac, odakle vodi cesta do Jankovca a zatim preko prijevoja na južnu stranu Papuka u selo i izletište Velika. Današnji planinarski dom na Jankovcu jedan je od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj. Prvi je planinarski dom na ovoj lokaciji sagrđan prije 80 godina.

Za afirmaciju prirodnog prostora današnje Jankovačke doline u potpunosti je zaslužan plemeniti Josip Janković, voćinski vlastelin – kojega se često naziva i grofom, iako to nikad nije bio – a koji je kao osebujan i poseban čovjek prepoznao ljepote ovog prostora još početkom 19. stoljeća i to ne samo prepoznao već izgradio, unaprijedio i oplemenio. Jankovac je u jednoj lijepoj prirodnoj dolini, koju okružuju bogate bukove šume i brojni izvori i potoci podno Papuka.

Da bi u toj lokaciji probudio romantični, atraktivni okoliš plemeniti je Janković izvršio određene radove. Prvo je uredio tri izvora, uklonio dio šume i oblikovao širu dolinu; u njoj oformio dva jezera usmjeravajući prema njima brojne izvore podno stjenovitih obronaka s istočnog ruba doline.

Potom je kanalizirao potok iz jezera i usmjerio ga prema trećem manjem jezeru na zapadnom dnu doline, na mjestu gdje se dolina obrušava u kanjon rječice Kovačice. Time je stvorio posebnu atrakciju, slap Skakavac. Zbog obilja vode i svoje visine, slap pruža veličanstveni prizor, jedinstven na području Slavonije, posebice za jake zime kada se zamrzava u atraktivan ledeni stup.

U tako definiran prostor inicijativa za izgradnju planinarskog doma na Jankovcu krenula je već 1929. godine. Projekt za taj prvi dom izradio je osječki graditelj Franjo Dlouhy, član društva Jankovac, 1930. godine. Objekt je završen i otvoren 3. lipnja 1934. godine. Posjetiteljima doma nudi se puni komfor u desetak soba i spavaonica, s ukupno 74 ležaja.

Već sam ulaz i predvorje s recepcijom potvrđuje dobru uklopnjenost prirode – bogate bukove šume s modernim zdanjem. U prizemlju velika blagavaonica pruža svakom posjetitelju ugođaj topline obližnjih stoljetnih bukovih šuma.

Dom je stalno opskrbljen i svakom posjetitelju nudi bogat asortiman jela od divljači, uz uobičajni jelovnik.

Više doznajte na: http://www.hrsume.hr/index.php/hr/turizam/nai-objekti/jankovac

 

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar HajdukLika
    HajdukLika:

    Bio sam tamo. Lijepo zdanje, divna priroda. Ali, ljeti totalno krcat. U restoranu ljudi sjede jedni na drugima i čekaju satima na jelo i piće. Zato preporučujem: Ponesite deku za piknik, dovoljno hladnog pića, "frižider-torbu" punu finog jela i tamburicu ... prikaži još! za nezaboravan dan u prirodi. Oko doma ima mjesta na pretek, uz potoke, na livadama ili u šumi.

  • Avatar sindarela
    sindarela:

    Jel izgrađena cesta il' još uvijek kaldrma