Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Gladius/Šetač

Šestorka iz Hrvatske na čelu sa graničnim policajcem iz Ploča pola godine je švercala drogu iz BiH

12.06.2014.
u 14:10

Sumnja se kako su od prosinca 2013. do svibnja 2014.g. iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u više navrata prokrijumčarili i preprodali najmanje 85 kg marihuane

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska prezentirala je rezulatate kriminalističkog istraživanja Gladius II koje je rezultiralo uhićenjem pet muškaraca i jedne žene iz Hrvatske dok je također u sklopu ove međunarodne akcije u Bosni i Hercegovini ('Šetač') uhićeno više osoba.

Trojica uhićenih Hrvata sumnjiči se da su organizirali zločinačko udruženje sa osobama iz Bosne i Hercegovine radi nabave kokaina kao i većih količina marihuane te njihove daljnje preprodaje na području  Hrvatske. Za prenošenje i prodaju droge krajnjim kupcima na angažirali su ostale dvije muške i jednu žensku osobu. Među uhićenicima je i 27-godišnji policajac iz Ploča koji je bio zaposlen u graničnoj policiji u Metkoviću, a koji je suspendiran odmah nakon uhićenja.

Po unaprijed razrađenom planu granični policajac bi preuzeo drogu u BiH te ju onda automobilom prevozio do Opuzena, gdje bi ju preuzela 29-godišnjakinja koja ju je zatim prevozila do Zagreba.

Gladius II nastavak je akcije koja je provedena lani, a u kojoj je uhićeno pedesetak osoba te pronađeno 350 kg skunka i manja količina heroina.

- Ova akcije je stepenica iznad Gladiusa I, uhvaćeni su neki krupniji igrači, a može se očekivati i Gladius III - najavio je Tonći Radibratović, načelnik dubrovačke policije.

Sumnja se kako su od prosinca 2013. do svibnja 2014.g. iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u više navrata prokrijumčarili i preprodali najmanje 85 kg marihuane čija ulična vrijednost na ilegalnom tržištu iznosi preko 4,5 milijuna kuna.

Svih šest uhićeno je jučer, 11.lipnja i to na području Metkovića, Splita, Međimurja i Zagreba, a koji su po završetku kriminalističkog istraživanja privedeni pritvorskom nadzorniku. Jedan od uhićenih je policijski službenik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji je i zbog teže povrede službene dužnosti udaljen iz službe.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv trojice organizatora podnesena je kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Zločinačko udruženje iz čl. 328 KZ-a i kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190 st. 2 KZ-a u svezi kaznenog djela Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329 st. 1. KZ-a, a protiv ostalih troje zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190 st. 2 KZ-a, u svezi kaznenog djela Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329 st.1. KZ-a

Uhićenja i u BiH

U nastavku akcije ‘Šetač’, specijalci Federalne uprave policije jučer su uhitili petoricu osumnjičenih dilera droge među kojima i Ljubušaka zaposlenog u Graničnoj policiji RH u Metkoviću, kao i njegovog sugrađanina koji čuva zgradu županijske Vlade u Širokom Brijegu.

Zatekli su ih na spavanju u mjestu Bijača i Studencima, a jednog u okolici Čapljine kod kojega su inspektori FUP-a i našli više od pola kilograma marihuane. Samo na ovom području otkrili su više komada ilegalnih pušaka i pištolja, kao i streljiva.

Unosan posao

Inače, da je riječ o unosnom poslu pokazuje podatak da samo po kilogramu tzv. albanske marihuane, koja u BiH vrijedi oko 1200 eura, prenesenom u RH zarađuju više od 600 eura. Istodobno, ova akcija se odvijala i u ostalim dijelovima BiH.

U Trebinju ih je uhićeno 11, a u Foči četvorica, a kod njih je nađeno oko 57 kg marihuane namijenjene sarajevskom tržištu. Tom prilikom su uhićeni Vuk Vujović (31), Marko Dunder (28), te braća Miloš (26) i Marko Govedarica (28) iz Bileće.

Kako je rekao načelnik CJS Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević, policija je u mjestu Bukovica na magistralnoj cesti Foča – Gacko prinudno zaustavila tri vozila od kojih je jedno imalo ukradene diplomatske oznake.

Širom pretragom terena pronađene su dvije PVC vreće s drogom. Ova četvorka je tada puštena zbog nedostatka dokaza, ali su jučer ponovno uhićeni.

U akciji i helikopteri

“Služba za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije MUP-a RS, u suradnji s policijama Crne Gore i Hrvatske, provodi akciju kodnog naziva ‘Šetač 2′, protiv međunarodne organizirane kriminalne skupine osumnjičene za neovlašteni promet opojnim drogama. Pretresi su na više lokacija na području BiH, koji se provode pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u akciji sudjeluje i helikopterski servis RS” - potvrdila je glasnogovornica MUP RS Mirna Šoja.

Pretresi se vrše i na području Crne Gore i Hrvatske, a očekuje se, kazala je, lišavanje slobode većeg broja osumnjičenih osoba. U okviru ove akcije do sada je ukupno zaplijenjeno 130 kg marihuane.

Jedan od uhićenih je i Davor Miličević, kod kojeg je pronađeno pola kilograma skanka. Inače, u proteklih šest mjeseci policijske agencije pratile su ovu kriminalnu skupinu koja je iz Crne Gore preko BiH skank prebacivala u Hrvatsku. U simuliranim otkupima i presretnutim transportima do sada je zaplijenjeno oko 150 kg marihuane.

>> Dileri u spremnicima za gorivo skrivali 805 kg marihuane!

Ključne riječi

Komentara 1

SS
sokac sa drave
14:54 14.06.2014.

Uzas opet junaci gena kamenitih.Dokada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije