Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBAN LET Posmrtni ostaci pilota bit će prebačeni na sudsku medicinu u Zagrebu

Specijalci okončali potragu na Velebitu

Autori: Stela Filipi, Diana Glavina, Frane Šarić
13.02.2009.
u 17:58

Pronašli smo četiri tijela na Velebitu za koja pretpostavljamo da su tijela pilota iz srušenog zrakoplova cessne 303 i za nas je potraga završena. Sva tijela prebacujemo na patologiju u Opću bolnicu Gospić, naš posao na izvlačenju tijela je gotov, rekao je Alen Ribić, pomoćnik zapovjednika Specijalne policije. O tome kada će biti izvučeni svi dijelovi srušenog zrakoplova cessne 303 nije htio govoriti.

Analiza DNK
Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec na upit je li potraga za tijelima nestalih pilota završena i jesu li identificirana tijela kratko odgovorio da ne može ništa potvrditi dok se ne provede analiza DNK, koja bi trebala biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Stručnjaci sudske medicine na zagrebačkoj Šalati najprije moraju definirati profil DNK svakoga od njih, a za konačnu identifikaciju DNK svakog pilota mora se usporediti s DNK njihova bliskog roda. Koliko će trajati ta procedura, tjedan ili više, ovisi i o stanju u kojem tijela pronađena i dopremljena na sudsku medicinu.

Istražna sutkinja Županijskog suda u Gospiću Matilda Rukavina jučer, pak, nije imala informaciju o pronalasku sva četiri tijela jer je, kazala nam je, o završetku policijske istrage iz policije nisu obavijestili. Ona je sve ovlasti zbog teškog i njoj nepristupačnog terena prepustila policiji.

Pripadnici specijalne policije iz više gradova, te interventne policije PU ličko-senjske posljednja su tri dana proveli kod Vaganskog vrha gdje su pronađeni nestala cessna 303 i dijelovi tijela četvorice pilota.

Podsjetimo, još je 5. veljače nestao zrakoplov s pilotima Miljenkom Bartolićem, Gerdom Govejšekom, Aleksandrom Walterom i Zvonkom Kellekom nešto prije 15 sati iznad Vaganskog vrha, a potraga je trajala šest dana. Cessnu 303 pronašli su pripadnici specijalne i interventne policije PU ličko-senjske u utorak u 11.15 sati na 1400 metara nadmorske visine.

16 sati letenja
Za ukupno 16 sati letenja iznad Velebita pretraženo je 1000 kilometara prostora. Pretraživala su se i mjesta na koja su upućivali vidovnjaci, a potraga je završena kod Vagana, u vrtači koju su helikopteri bezuspješno nadlijetali čak tri sata. Zrakoplov je pronađen u utorak 10. veljače, kada su na to mjesto stupili pripadnici specijalne policije.

Očevid će se obaviti u travnju ili svibnju kada će to vremenski uvjeti dozvoljavati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije