Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učestali odlasci

Bivši specijalac: Odlazimo raditi u Afganistan i zbog kredita u francima

specijalci
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
12.10.2014.
u 08:00

Plaće su od četiri do osam tisuća dolara, a osigurani su i smještaj i hrana

Nakon što je Večernji list objavio da pripadnici Specijalne policije u MUP-u potpisuju otkaze ugovora o radu i odlaze na bolje plaćeni posao u Afganistan gdje rade kao zaštitari, javio nam se jedan od specijalaca iz priče. On krivicu što iz MUP-a odlazi školovan i stručan kadar vidi u sadašnjem vrhu Ministarstva. Naime, svi su oni (navodi da se trenutačno radi o šest pripadnika specijalne policije i jednom koji je prije bio u specijalcima, a zatim je premješten u temeljnu policiju odakle je i otišao) prije odlaska tražili od MUP-a da im odobri godinu dana neplaćenog dopusta.

Otišli zbog novca

– Do poslova osiguranja u Afganistanu - a kolege rade još i u Iraku i na Kosovu - došao sam posredstvom policajaca koji su prije bili u mirovnim misijama u tim zemljama. Plaće su nam od četiri do osam tisuća dolara, imamo osiguran smještaj i hranu, plaćen prijevoz i ostale troškove. Razlozi zbog kojih smo se odlučili na taj potez bili su financijske prirode – bilo rješavanje stambenog pitanja ili kredita u švicarskim francima koji je bilo nemoguće vraćati uz plaću od 6000 kuna. Neplaćeni dopust u trajanju od jedne godine bio bi dovoljan da se financijski stabiliziramo. Službenici MUP-a drugih članica EU, na primjer Mađarske i Rumunjske, imaju pravo biti na neplaćenom dopustu do pet godina – objašnjava nam bivši specijalac (podaci poznati redakciji, nap. a.).

No, hrvatskim specijalcima Ministarstvo nije odobrilo da odu na neplaćeni dopust, što je do sada, zbog odlaska na rad u Afganistan, zatražilo pet pripadnika Specijalne policije MUP-a i Antiterorističke jedinice Lučko. Zahtjeve odobravaju, odgovaraju u MUP-u, u pojedinačnim slučajevima, mahom kada zaposlenici za takav dopust imaju obiteljske razloge te kada se na vlastiti trošak žele stručno osposobljavati i usavršavati. Odlazak na rad nije u toj kategoriji.

– Zbog toga te zato što nam ne omogućavaju povratak u MUP, policija će u idućih godinu dana izgubiti još najmanje deset vrhunski obučenih specijalaca s dugogodišnjim stažem u koje je uloženo jako puno novca poreznih obveznika – tvrdi bivši specijalac.

Iako o odlascima pripadnika specijalne policije već dulje vrijeme bruje kuloari MUP-a, u Ministarstvu kažu da takvih informacija nemaju. Svima koji žele otići poručuju:

“Ako želi, državni službenik uvijek može podnijeti pisani otkaz državnom tijelu, zbog bilo kojeg razloga. Navedeni odlasci ni na koji način neće štetiti stabilnosti kadrovske strukture MUP-a”.

Obučeni pregovarač

Bivši MUP-ovci koji su odoru pripadnika specijalne policije zamijenili odorom zaštitara u Aziji uglavnom su u dobi od 30 do 40 godina. Završili su ili srednju policijsku školu ili fakultet. Također, imaju završene brojne tečajeve i specijalizacije. Specijalac koji se nama javio obučen je i za pregovaranje u kriznim situacijama i za alpinizam, ronjenje... Odlazak takvog kadra MUP izgleda i ne zabrinjava previše.

>> 18 specijalaca daje otkaze u policiji i odlazi u Afganistan

Ključne riječi

Komentara 91

ZE
.zeitgeist.
11:06 12.10.2014.

Jedini koji nikako da odu su političari, popovi i/ili lopovi. Mada iskreno, ovi isto neće faliti nikome, osim možda ovima iz prve rečenice ako narod napokon pokaže muda.

DO
dosaosam
10:57 12.10.2014.

Dečki se zagrijali za lovu pa sad traže opravdanje.Čemu tolika frka zbog nekolicine policajaca.Na vaša mjesta doći će drugi jednako dobri i sposobni.Želim vam sreću jer nebi opet htio čitati o invalidima koju su nastradali u ne znam već gdjee a nemaju ni za stan i hranu.

DU
Deleted user
12:49 12.10.2014.

Koliko jedan policajac vidi nasilja u jednom mjesecu, toliko vi ne pogledate nasilnih filmova u životu. A svi se tu bahatite nesto i pljujete po ljudima, obucite vi trošne pancirke iz domovinskog rata i svladajte naoružanog manijaka za 5050 kuna točnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije