Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o policiji

Specijalci i tjelohranitelji neće se spojiti i ništa od srednje škole

'11.06.2011., Split - Prvi Gay pride u Splitu okupio je oko 200 sudionika iz cijele Europe. Izazvao je veliki revolt u gradu tako da su specijalci imali puno posla Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
09.02.2012.
u 21:30

U novi su zakon uvedene i odredbe o policijskom istražitelju, a definirano je i kada ministar izdaje naredbe policiji

Od najavljene reforme kriminalističke policije po uzoru na Policijski nacionalni ured za sprečavanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), odnosno njezina izdvajanja iz policijskih uprava u regionalne centre u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku ipak neće biti ništa. Odlučeno je tako nakon konačnog "brušenja" Prijedloga zakona o policiji koji će za tjedan dana po hitnoj proceduri biti upućen u Vladu.

Sve je na internetu

Njegov konačni tekst MUP je objavio na svojim internetskim stranicama. Također neće biti ni spajanja specijalne policije s kolegama zaduženim za posebne poslove sigurnosti, o čemu se ranije razmišljalo. Od jeseni neće ni početi s radom srednja škola za policajce već će se oni i dalje obučavati kroz postojeći tečaj na Policijskoj akademiji. Neće se ni mijenjati naziv PNUSKOK-a u Nacionalni ured za posebne operacije (NUPO), jer je zaključeno da bi ova promjena mogla zbunjivati policijski sustav i građane. Novi zakon objedinjuje cjelokupnu materiju policije u jednu cjelinu. Uvrštene su odredbe o policijskim poslovima koje su prije bile regulirane posebnim zakonom te se njime regulira organizacija policije, što se prije činilo kroz Uredbu o unutarnjem ustrojstvu MUP-a.

Katalog kaznenih djela

Novosti u zakonu odnose se na odredbe kojima se uređuje upravljanje policijom, propisivanje odredbi o "civilnom" nadzoru rada policije, uvođenje kataloga kaznenih djela pri kojima policajac smije upotrijebiti vatreno oružje. Uvode se odredbe o policijskom istražitelju, a definirano je i kada ministar izdaje naredbe policiji. 

Komentara 5

DU
Deleted user
20:59 10.02.2012.

09.02.2012. u 22:54h 5533 je napisao/la: \"Specijalci i tjelohranitelji neće se spojiti i ništa od srednje škole \" Dajte ljudi, kakav je ovo gramatički sročen naslov? Pučkoškolac bi bolje sročio.. ======== zato i nedaju puckoskolcima pisati u Vecernjem da nene bi razgolicili svoje \"novinare\"!

DU
Deleted user
22:54 09.02.2012.

\"Specijalci i tjelohranitelji neće se spojiti i ništa od srednje škole \" Dajte ljudi, kakav je ovo gramatički sročen naslov? Pučkoškolac bi bolje sročio..

OB
-obrisani-
09:45 10.02.2012.

specijalisti i \"tjelohranitelji\" se ne bodo spojilji v srednju skolo hehehehehehehe-ti vam nemaju nikakve skolje osim komunisticke hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije