Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa

SPC negoduje zbog papinog posjeta Stepinčevu grobu

beatifikacija (1)
AFP
14.05.2011.
u 08:38

Srpska pravoslavna crkva mogla bi uputi pismo Svetoj stolici, uz realnu opasku da to može dodatno opteretiti njihove međucrkvene odnose - objašnjava vjerski analitičar Živica Tucić

BEOGRAD - Imajući u vidu radikalni zaokret u odnosu na donedavne nagovještaje iz vrha Srpske pravoslavne crkve da je poglavar Rimokatoličke crkve na korak do Niša, među pojedinim vladikama pojavila se neformalna inicijativa za izlaznu strategiju u vidu prosvjedne note Papi zbog njegovog najavljenog hodočašća na grob kontroverznog hrvatskog kandidata za sveca-blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u okviru Papina posjeta Zagrebu 4. i 5.lipnja, pišu beogradske Vesti online.

No, u vrhu SPC ima i onih kojih drže kako "ne treba motriti na svaki Papin korak i da srpsku crkvu ne treba zanimati kome se sve Papa klanja dok god to ne čini zajedno s pravoslavcima," ali će o mogućem upućivanju prosvjeda Vatikanu odlučiti Sveti arhijerejski sabor na zasjedanju koje počinje 16. svibnja u Beogradu.

- Bez obzira što Papa u lipnju pohodi svoj kanonski teritorij, s diplomatskog gledišta nije sporno i ne bi bilo neobično da SPC, preko apostolske nuncijature u Beogradu, uputi pismo Svetoj stolici u kojem bi izrazila žaljenje i nezadovoljstvo Papinom posjetom Stepinčevom grobu, uz realnu opasku da to može dodatno opteretiti njihove međucrkvene odnose - objašnjava vjerski analitičar Živica Tucić dodajući kako "valja imati u vidu da SPC i Katolička crkva u Hrvatskoj do danas nisu razmotrile povijesna pitanja koja opterećuju odnose između vjernika i crkava, niti su hrvatski katolici kritički analizirali svoju poziciju za vrijeme nacističke Nezavisne države Hrvatske Drugom svjetskom ratu".

- Riječ kajanja je morala iz Katoličke crkve uslijediti odavno, dobrodošla bi i sada, ali da je uslijedila na vrijeme možda se unazad 20 godina moglo mnogo štošta izbjeći na tlu bivše SFRJ - mudruje Živica Tucić.

Ključne riječi

Komentara 243

GO
golo
10:24 14.05.2011.

bez ikakovih dogovora, nagadjanja, ne-nagadjanja, samo od jedne srbatija strepi \" na ljutu ranu ljutu travu \"

RE
@rea
10:25 14.05.2011.

Vjerski analitičar, wtf, kakvo je to zanimanje ?!

OB
-obrisani-
14:18 14.05.2011.

14.05.2011. u 14:00h tomicro je napisao/la: Dragi Papa, hvala bogu da bus posijetil naseg mucenika,blazenog kardinala Stepinca,svaka cast. A vi iz SPC-a koji dan danas zlocinca Mladica skrivate, lijepo natrag u Beogradski pasaluk,sa svojom bracom teolizirajte do mile volje. ................ Batice da li si peder i pedofill? Posto ti je toliko drag papa koji skriva i jedne i druge i crkva mu je puna takvoh bolesnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije