Naslovnica Vijesti Svijet

SPC negoduje zbog papinog posjeta Stepinčevu grobu

Srpska pravoslavna crkva mogla bi uputi pismo Svetoj stolici, uz realnu opasku da to može dodatno opteretiti njihove međucrkvene odnose - objašnjava vjerski analitičar Živica Tucić
14. svibnja 2011. u 08:38 243 komentara 4 prikaza
beatifikacija (1)
Foto: AFP

BEOGRAD - Imajući u vidu radikalni zaokret u odnosu na donedavne nagovještaje iz vrha Srpske pravoslavne crkve da je poglavar Rimokatoličke crkve na korak do Niša, među pojedinim vladikama pojavila se neformalna inicijativa za izlaznu strategiju u vidu prosvjedne note Papi zbog njegovog najavljenog hodočašća na grob kontroverznog hrvatskog kandidata za sveca-blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u okviru Papina posjeta Zagrebu 4. i 5.lipnja, pišu beogradske Vesti online.

No, u vrhu SPC ima i onih kojih drže kako "ne treba motriti na svaki Papin korak i da srpsku crkvu ne treba zanimati kome se sve Papa klanja dok god to ne čini zajedno s pravoslavcima," ali će o mogućem upućivanju prosvjeda Vatikanu odlučiti Sveti arhijerejski sabor na zasjedanju koje počinje 16. svibnja u Beogradu.

- Bez obzira što Papa u lipnju pohodi svoj kanonski teritorij, s diplomatskog gledišta nije sporno i ne bi bilo neobično da SPC, preko apostolske nuncijature u Beogradu, uputi pismo Svetoj stolici u kojem bi izrazila žaljenje i nezadovoljstvo Papinom posjetom Stepinčevom grobu, uz realnu opasku da to može dodatno opteretiti njihove međucrkvene odnose - objašnjava vjerski analitičar Živica Tucić dodajući kako "valja imati u vidu da SPC i Katolička crkva u Hrvatskoj do danas nisu razmotrile povijesna pitanja koja opterećuju odnose između vjernika i crkava, niti su hrvatski katolici kritički analizirali svoju poziciju za vrijeme nacističke Nezavisne države Hrvatske Drugom svjetskom ratu".

- Riječ kajanja je morala iz Katoličke crkve uslijediti odavno, dobrodošla bi i sada, ali da je uslijedila na vrijeme možda se unazad 20 godina moglo mnogo štošta izbjeći na tlu bivše SFRJ - mudruje Živica Tucić.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • golo:

    bez ikakovih dogovora, nagadjanja, ne-nagadjanja, samo od jedne srbatija strepi \" na ljutu ranu ljutu travu \"

  • @rea:

    Vjerski analitičar, wtf, kakvo je to zanimanje ?!

  • -obrisani-:

    14.05.2011. u 14:00h tomicro je napisao/la: Dragi Papa, hvala bogu da bus posijetil naseg mucenika,blazenog kardinala Stepinca,svaka cast. A vi iz SPC-a koji dan danas zlocinca Mladica skrivate, lijepo natrag u Beogradski pasaluk,sa svojom bracom teolizirajte do mile volje. ............... ... prikaži još!. Batice da li si peder i pedofill? Posto ti je toliko drag papa koji skriva i jedne i druge i crkva mu je puna takvoh bolesnika.