Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgubljen

Spasili muškarca kojem je oboreno drvo slomilo nogu

'hgss_crn_akcija1'
Foto: gss.hr
1/3
Autor
Sonja Hoffman
27.07.2013.
u 07:30

Spasioci su imali posla i u Zagrebu gdje je mladića uhvatila noć dok je planinario Medvednicom

Dežurna ekipa HGSS-a u Velikoj Paklenici je u srijedu tri puta bila u akciji. Nešto nakon 16 sati dežurni gorski spasioci u Velikoj Paklenici dobili su dojavu da je pri penjanju jedan alpinist pao i ozlijedio se.

– Radilo se o 52-godišnjem državljaninu Njemačke koji je pao u smjeru Achtung Steinschlag pri čemu je ozlijedio skočni zglob – rekao je šef HGSS-a Vinko Prizmić. Nakon što su mu spasioci pružili prvu pomoć, upućen je u zadarsku bolnicu.

Neprohodan teren

Nedugo potom, već oko 18 sati, došao je novi poziv u pomoć. Izraelski par uputio se u sektor Olimp u Velikoj Paklenici još ujutro oko 10 sati te je na nemarkiranom putu izgubio orijentaciju.

– Muškarac se uspio spustiti do baze HGSS-a gdje mu je dio tima pružio prvu pomoć zbog zadobivenih posjeklina, dok su ostali krenuli u potragu za njegovom partnericom – kaže Prizmić. Zbog prvobitne dojave da je djevojka bez svijesti, dehidrirana i iscrpljena, u pripravnost su stavljeni i članovi HGSS-a i posade HRZ-a, koji su u SAR-helikopterskom dežurstvu u Splitu, no potrebe za njihovom intervencijom ipak nije bilo.

– Spasioci su je pronašli, dali joj dovoljno tekućine te su je, unatoč teško prohodnom terenu, sigurno dopratili do parkirališta u Velikoj Paklenici – ističe Prizmić. A u akciji koja je završena u 20.20 sati sudjelovali su članovi HGSS Zadar, Zagreb, Osijek i Split.

Naime, dojavljeno je da neka osoba doziva i traži pomoć na području Vitrenika. Ekipa HGSS-a upućena je u to područje te ga je temeljito pretražila, no očito se radilo o lažnom pozivu, ili se osoba koja je zvala u pomoć sama uspjela izvući iz nevolje.

I HGSS-ova stanica Zagreb imala je posla ovih dana. Hendikepiranog mladića uhvatila je noć pri planinarenju na Medvednici pa se uplašio i izgubio. – Ekipa HGSS-a ga je nakon potrage i pronalaska transportirala u dolinu – kaže Prizimć.

Stablo mu slomilo nogu

Isti dana je još jedan muškarac uganuo skočni zglob pri planinarenju.

– I on je nakon imobilizacije zgloba transportiran na sigurno – nastavlja Prizmić.

Osim toga, u podnožju Medvednice dogodila se još jedna nesreća, na čovjeka koji je sjekao stablo palo je drvo i slomilo mu potkoljenicu.

– U tom je slučaju HGSS pomogao ekipi HMP-a pri transportu. I druge stanice HGSS-a ovih dana sudjelovale su u nekoliko potraga za nestalim osobama zajedno s policijom – istaknuo je Prizmić.

>> Ostavio je oproštajno pismo, no našli smo ga na Kamešnici živog

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije