Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Vinodolski

Spasilačka služba dobila 11 novih članova

Novi Vinodolski (1)
Foto: Anton Ficko/ VLM
1/8
28.09.2013.
u 16:09

Dodjelom diploma u Novom je Vinodolskom završio tečaj za osposobljavanje juniora spasilaca kojega je tri dana polazilo i uspješno završilo 11 učenika osmog razreda OŠ Ivana Mažuranića i članova Kluba mladih Crvenog križa Kameleoni.

NOVI VINODOLSKI - Dodjelom diploma u Novom je Vinodolskom završio tečaj za osposobljavanje juniora spasilaca kojega je tri dana polazilo i uspješno završilo 11 učenika osmog razreda OŠ Ivana Mažuranića i članova Kluba mladih Crvenog križa Kameleoni. Novi juniori spasioci postali su Natali Ban, Bruno Blažičević, Edona Hoxha, Majda Mataija, Ana - Maria Pavelić, Jakov Pavelić, Rene Radović, Sara Radović, Mia Rubčić, Sara Šikić i Natali Uremović.

Najboljim polaznicama proglašene su Mia Rubčić i Rene Radović, dok su instruktori Službe spašavanja Hrvatskog Crvenog križa koji su proveli tečaj, dr. Vesna Čavar i Nikola Mrđen najzainteresiranijim polaznikom proglasili Jakova Pavelića. Njih su troje nagrađeni i sedmodnevnim boravkom u Kampu za juniore spasioce koji će se u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa održati krajem lipnja 2014. godine.

Riječ je o drugom tečaju ove godine, a oba je uz potporu Hrvatskog Crvenog križa i u suradnji s društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije organiziralo gradsko društvo iz Novog Vinodolskog. Prema riječima njegove ravnateljice Vesne Đujić, Služba spašavanja na vodi i ekološke zaštite priobalja HCK svojim je višegodišnjim djelovanjem stekla status nezaobilaznog i pouzdanog partnera u sustavu sigurnosti, zaštite i spašavanja.

- Ovim tečajevima pokušava se predočiti djeci prava slika o spasiocima kako bi se jednom kada postanu punoljetni mladi ljudi mogli odgovorno baviti ovim zanimanjem koje osim psihofizičkih sposobnosti uključuje i poznavanje bar jednog stranog jezika, te snalaženje u komunikaciji, rekla je V. Đujić. Odvijanje posljednjeg dana tečaja, te dodjelu diploma \"Junior spasilac\" kao i prigodnih majica pratila je i koordinatorica Službe spašavanja HCK Silvana Radovanović.

Uz pomoć instruktora N. Mrđana polaznici su savladali vještine u vodi poput plivanja, ronjenja, samospašavanja, skokova i tegljenja utopljenika, te su podučeni tehnikama spašavanja sa i bez opreme. Od vještina izvan vode obradili su čvorove, komuniciranje radiostanicom, ručne signale i međunarodnu abecedu. Dr. Vesna Čavar dala im je osnove pružanja prve pomoći, od postupka održavanja života i postavljanja u bočni položaj do poziva upomoć i pružanja prve pomoći kod rana i lomova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije