Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo sklonište za životinje u Zagorju

Spašeni psi su umiljati i dobri, pružite im novi dom

Azil
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
22.05.2014.
u 16:00

Veterinarska stanica Zlatar Bistrica i Županija zajedno su pokrenule projekt u Selnici te je tako napravljen veliki civilizacijski iskorak

Veseli lavež pasa dočekuje posjetitelje u skloništu za napuštene životinje ‘Luč Zagorja’ u Selnici kod Marije Bistrice. Iako nedavno otvoreno, kroz sklonište je prošao veliki broj pasa i mačaka koje su njihovi vlasnici jednostavno ostavili na cesti. Radi se o prvom takvom objektu u Zagorju, a prema riječima veterinara, ovo je jedno od najbolje uređenih skloništa u Hrvatskoj. Arhitektonsko rješenje potpisuje Maja Bručić. Objekt se uklapa u okoliš, ima ambulantu, prostor za liječenje, prostor za kupanje životinja, boxeve za izolaciju, čekaonicu te ograđeni dvorišni prostor.

Stela našla novi dom

Inicijativu za gradnju skloništa pokrenula je Veterinarska stanica Zlatar Bistrica, koja za sada ima ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja s većim brojem općina i gradova. Za sada su ovdje Dina, Lila, Greta, Cinko, Čupko, Lora, Oko, Ogi, Ben, Njofra, King, a mala Stela našla je novi dom. Po nju su došli Brankica i Đuro Hegeduš iz Turnišća kod Konjščine.

- Imamo jednog psa čuvara, a ovo će biti ljubimica i neće biti na lancu - rekli su nam Hegeduši. Uz direktora Veterinarske stanice Mladena Jemeršića o skloništu i životinjama brinu i veterinarski tehničari Mirjana Zajec i Stjepan Zajec te voditelj dr. mr. vet. Goran Domitran.

- Svaki pas koji dođe u sklonište pregleda se, te prolazi tretman izolacije u boksu, potom cijepljenje protiv vanjskih i unutarnjih nametnika, sterilizaciju ili kastraciju te mikročipiranje, a s potencijalnim udomiteljem potpisuje se ugovor o udomljavanju psa. Također, ugovor se potpisuje s volonterima, koji su, kao i hrana za životinje, uvijek dobrodošli. Što se tiče mačaka one se nakon tretmana u ambulanti vraćaju na mjestu gdje su pronađene. Nažalost područje Marije Bistrice gdje hodočaste ljudi iz cijele Hrvatske pravo je odlagalište za pse koji su vlasnicima postali teret - kažu djelatnici.

Županija partner u projektu

U skloništu završavaju i psi koji su doživjeli neku od trauma, na cesti ili od ljudi.

- Oni se ne ubiju nego se liječe - naglašavaju djelatnici. Zagorski dr. Dollitli, kako su ih od milja već prozvali ljubitelji životinja, u kontaktu su i udrugom “Suza” preko koje se oglašavaju nestanci ljubimaca. Svi se slažu kako je ovaj projekt veliki civilizacijski iskorak za Zagorje, gdje su se do nedavno usmrćivale sve napuštene životinje. Investicija je vrijedna 1,3 milijuna kuna, a realizirana je uz veliku podršku i pomoć Krapinsko zagorske županije. Sklonište ima kapacitet za prihvat pedesetak pasa, a postoji i mogućnost proširenja.U lipnju u posjet skloništu i edukaciju oko zaštite životinja dolaze i učenici osnovne škole iz Krapine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije