Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA NA VELEBITU Nestala cessna pronađena ispod Vaganskog vrha, a uz nju i dijelovi tijela žrtava

Spašen ozlijeđeni specijalac, cessna prije pada udarila u greben

10.02.2009.
u 08:12

Cessna 303 pronađena je šestog dana potrage u vrtači Smrčevac, dubokoj 150 metara, kod Vagana na 1400 metara nadmorske visine ispod Vaganskog vrha, na sjevernoj strani Velebita, a pokraj aviona pronađeni su i dijelovi tijela preminulih pilota. U avionu su bili Gerd Govejšek, Miljenko Bartolić, Aleksander Walter i Zvonko Kellek.

I danas nastavljena potraga za tijelima

Pogledajte galeriju kronologije šestodnevne potrage po kiši i nevremenu

Istražna sutkinja gospićkog suda Matilda Rukavina kazala je za Večernji list da su je o pronađenim dijelovima tijela obavijestili iz PU ličko-senjske.

– Riječ je o miniranom i teško pristupačnom području i tek bismo sutra mogli izaći na teren. Ovlasti sam dala policiji, a pronađene dijelove tijela poslat ćemo u Zagreb u Zavod za sudsku medicinu na identifikaciju i eventualnu obdukciju – izjavila je sutkinja Rukavina.


Foto: Mup.hr

No, i nakon završene pretrage drama se nastavila, 42-godišnji specijalac Hrvoje Kamenjarin teško je ozlijeđen u lavini na Velebitu prilikom potrage za cessnom i politima. Prva vijest o njegovoj nesreći stigla je malo prije 16 sati, a oko 19.30 sati ozlijeđeni je policajac stigao u zadarsku opću bolnicu. Čini se da mu je slomljena bedrena kost.  

'Ozlijeđeni policajac je pravi heroj, spasio je sedmoricu svojih kolega'
U bolnicu je odmah stigao i Anton Dražina, načelnik PU zadarske, koji je kazao kako je Kemenjarin u šoku, ali da se još ne zna kako je lavina pala na njega.
Ante Petković, tehničar hitne medicinske pomoći iz Gospića, koji je došao u kombiju sa ozljeđenim specijalcem, kazao nam je kako je Hrvoje Kamenjarin za njega pravi heroj jer je spasio sedmoricu svojih kolega. 

Opširnije o ozljedi policajca Kamenjarina:
'Lavina ga je nosila 100 metara između stabala'

Supruga specijalca Kamenjarina: Nadam se da je ovo zadnji puta da mu se nešto dogodilo


Stradali piloti Gerd Govejšek, Miljenko Bartolić, Aleksandar Walter

Kamenjarine kolege iz specijalne policije su reporterima Večernjeg lista ispričali  kako je vrijeme na Velebitu pakleno i da je počeo padati gusti jaki snijeg praćen vijavicom. Ispričali su nam kako su naišli na dijelove aviona.

Prvo smo naišli na spužvu kod neke šume, a tek kasnije na sve ostalo. Avion je udario u greben i očito se raspao u tisuću komada. Najveći dio aviona odnosno ostatak je sjedalo, onda možete zamisliti koliki su ostali dijelovi. Komadi su se raspali uokolo najmanje 150 metara - rekao nam je Zdravko Delač, pripadnik specijalne policije iz Rijeke. 


Foto: Marko Čuljat

Cessna pronađena u 11.15. sati na 1400 metara
Cessnu 303 u 11.15 sati, na 1400 metara nadmorske visine, pronašli su pripadnici specijalne policije i interventne policije PU ličko-senjske. Prije pronalaska  helikopteri su bezuspješno nadlijetali južni i sjeverni dio Velebita, a ukupno je u 16 helikopterskih sati letenja iznad Velebita pretraženo više od tisuću kilometara prostora. Pretraživala su se i mjesta na koja su upućivali vidovnjaci, a potraga je završena kod Vagana, u vrtači koju su helikopteri bezuspješno nadlijetali čak tri sata.

Policija ne želi govoriti o tijelima pilota
Tek kada su na tlo na tom mjestu stupili i pripadnici specijalne policije, potraga je okončana, rekao nam je Zdravko Janjić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a, te objasnio kako su pronađeni rep aviona i sjedala iz aviona, no o pilotima nije htio govoriti.

– O pronalasku tijela ne želim govoriti, a ono što mogu reći jest da je potraga završena. Potraga se odvijala u vrlo teškim uvjetima, pratili su je nevrijeme, kiša i snijeg, a osim toga, riječ je o miniranom i vrlo neprohodnom području. Tek trebamo trasirati stazu Komisiji za istraživanje zrakoplovne nesreće i stazu upravo pripremaju pirotehničari detektorima metala.


Foto: Dino Stanin

Policija se neće povući dok ne pronađe i najmanji dio zrakoplova, a nedvojbeno je da će se na toj lokaciji pronaći i tijela stradalih pilota – rekao je Zdravko Janjić. Nije htio komentirati nagađanja da je avion udario u Vaganski vrh i pritom eksplodirao i raspao se na dijelove.

'Letjeli s Plesa, a ne s neke livade’

Obitelj: Sve smo doznavali iz medija

Cijela pilotska generacija - nestala

Do olupine cessne tek u svibnju kad okopni snijeg

Pronašli plan leta nestalih pilota

Grafički prikaz  mjesta potrage


Avion letio previsoko

Potraga za Gerdom Govejšekom, Miljenkom Bartolićem, Aleksandrom Walterom te Zvonkom Kellekom počela je dva sata nakon što je nestao njihov avion. Kasnije se otkrilo da je prije nestanka zrakoplova, i to oko minutu i pol, iz zračne kontrole letenja pilot cessne 303 obaviješten da se približava zoni zabrane leta između 6500 i 16.000 stopa. Avion je tada bio na visini od 8.500 stopa. Pretpostavlja se da se avion prilikom spuštanja na dopuštenu visinu našao u turbulenciji i da su ga zračne struje bacile na Vaganski vrh.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije