Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv pretilosti

Spas za pretile: Premosnica za želudac sprječava prejedanje

debeli
Arhiva VL
06.03.2011.
u 19:52

Stručnjaci iz Velike Britanije osmislili su uređaj koji se ugrađuje pored želuca i mozgu šalje signale da smo siti te prati što jedemo

Svaki je peti Hrvat pretil, a svaki drugi ima problema s viškom kilograma. To nas svrstava među deset najdebljih europskih naroda. Spasonosno rješenje stiže nam od onih koji su još "gori" od nas. Ekipa medicinskih stručnjaka iz Velike Britanije, koji su svjesni toga da im nacija predvodi europsku listu pretilih, osmislila je premosnicu za želudac.

Ne uzrokuje bol

Njezina je funkcija sprečavanje prejedanja te prekomjernog unosa tekućine. Uređaj se operativnim zahvatom ugradi pokraj želuca, a funkcionira tako da električnim impulsima, djelujući na živce povezane s mozgom, stvara osjećaj sitosti. Nakon unosa umjerene količine hrane pacijent se osjeća sitim i ne osjeća potrebu za prejedanjem. Premosnica skuplja i podatke o konzumiranoj hrani te o načinu života pacijenta koje liječnik može skinuti na internetu. Proizvođač napominje da uređaj ne uzrokuje bol kod pacijenata koji se pokušavaju prejesti nego ih bezbolno sprečava u tom naumu. Na testiranje uređaja pristalo je 65 pacijenata, koji su u samo godinu dana prosječno izgubili 20 posto težine.

Cijena – 127.000 kuna

Vijek trajanja premosnice za želudac je pet godina zbog čega se očekuje da 65 pacijenata izgubi još kilograma.

Njezinu prodaju odobrila je Europska unija, a cijena zajedno s ugradnjom iznosi 127.000 kuna. U SAD-u, zemlji koja se bori s epidemijom debljine, ova će se premosnica početi prodavati za tri godine. Tamošnji liječnici nadaju se da će im biti od velike pomoći.

S obzirom na cijenu, pretili bi prvo trebali isprobati neke jeftinije metode gubljenja kilograma, a ako baš ne ide...

Komentara 6

UK
Ugo Kajvez
20:08 06.03.2011.

youtube ............ . codex alimentarius

UK
Ugo Kajvez
20:08 06.03.2011.

Vi novinari imate dužnost, moralnu i svaku drugu, upozoravti javnost na opasnosti ovog codex - a .............................. primite se posla !!!!!!!!!!!!

IV
ivanhorvat2001
22:20 06.03.2011.

postoji jednostavniji i jeftiniji nacin: ne jedes.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije