Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj poplavama?

Spas za Kosinj izgradnja 600 milijuna eura vrijedne akumulacije

kosinj (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
1/3
24.01.2013.
u 14:46

Zbog izgradnje nove brane stanovništvo Kosinja će se iseliti, a to mjesto zauvijek će potopiti voda.

Tempetarura je ponovno ispod nule, pao je novi snijeg i nema kiše koje bi dodatno podizala vodostaj rijeke Like u Kosinju. Stanje se normaliziralo, vodostaj stagnira, a na brani Sklope propušta se samo 170 kubika vode u sekundi usporedno s jučerašnjih 366 kubika.

Poplavljeni Kosinj posjetio je danas predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, koji je najavio u proljeće početak radova na drugoj brani u Kosinju. Zbog projekta izgradnje drugog akulumacijskog jezera vrijednog 600 milijuna eura, stanovništvo Kosinja će se iseliti, a to mjesto zauvijek će potopiti voda. Isto se prije 50-ak godina dogodilo u mjestu Kruščica, današnjem istoimenom jezeru.

- Pripremni radovi su započeli, neki prije sedam, neki prije devet godina. Do sada, kao što se vidi, nije napravljeno ništa. Mi smo pokrenuli procese, računamo da ćemo u lipnju imati pripremljenu dokumentaciju za lokacijsku dozvolu prije svega prvog dijela kompleksa Kruščica-Kosinj-Sklope. Studija utjecaja na okoliš bit će gotova do rujna, najavio je Koračević.

Kazao je kako se intenzivniji radovi očekuju sljedeće godine "kada svu dosadašnju dokumentaciju dovedemo do razine izvedivosti, opravdanosti i prihvatljivosti i za ljude ovog kraja i za čitav naš energetski sustav".

Kazao je kako je dio projekta i platiti odštetu Kosinjanima za njihovu zemlju i domove te ih iseliti jer druge alternative poplavama u Kosinju nema nego ga potopiti.
- Nama je interes da u ovom zajedničkom projektu, i HEP-a kao investitora i ljudi koji ostaju bez domova, koji daju svoju zemlju, da svi imamo i tu dozu zadovoljstva da smo napravili koristan projekt koji će trajno spriječavati ovakve situacije, objasnio je Koračević.

Komentara 3

Avatar Idler 3
Idler 3
15:01 24.01.2013.

U čemu je spas za Kosinj ak će dolinu potopit, a stanovnike iselit? Možda je projekt dobar i dobro isplaniran al onda barem tekst sastavite drukčije !!!

JA
james49
16:38 24.01.2013.

Pa spas je u tome da im ta rječica više ne će poplavljivati kuće. Ili ako ostanu ovdje, onda im kuće treba podignuti na 10 metara visoke stupove ako se žele spasiti od poplava.

AN
Antiša
21:17 25.01.2013.

Prije 49 godina istjerali su nas iz naših domova. Srušili su moju školu, crkvu. Potopili su naše groblje. Sad će to učiniti vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije