Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjeda narodnjaka

Španjolski socijalisti teško poraženi na lokalnim izborima

Zapatero
AFP/PIXSELL
23.05.2011.
u 10:21

Ono što je posebno šokiralo njihove simpatizere jest poraz socijalista u tradicionalnom dugogodišnjem uporištu – Barceloni, gdje je poslije 32 godine vladanja izgubila lokalnu vlast.

Vladajuća španjolska socijalistička stranka pretrpjela je težak poraz na lokalnim i regionalnim izborima koji su održani u sjeni masovnih prosvjeda. Stranka premijera Joséa Luisa Rodrigueza Zapatera izgubila je vlast u gotovo svim gradovima i u 12 pokrajina.

Sve jača desnica

Zapatero je priznao poraz, ali je odbacio mogućnost prijevremenih općih izbora koje je prije tražila desna Narodna stranka, pobjednica jučerašnjih izbora. Ono što je posebno šokiralo njihove simpatizere jest poraz socijalista u tradicionalnom dugogodišnjem uporištu – Barceloni, gdje je poslije 32 godine vladanja izgubila lokalnu vlast. Kada su u pitanju pokrajine, socijalisti su zadržali vlast samo u Andaluziji. Ovako težak poraz nisu doživjeli još od pada Francove diktature. Narodna je stranka u svojim tvrdim uporištima Madridu i Valenciji dodatno ojačala pozicije. Narodnjaci su veliko iznenađenje napravili u Vitoriji, glavnom gradu baskijske pokrajine Alava, gdje su prema neslužbenim rezultatima dobili najviše glasova. Komentirajući izborni rezultat, premijer José Luis Zapatero kazao je da su socijalisti kažnjeni zbog gospodarske krize koja je bez posla ostavila 4,3 milijuna Španjolaca.

Nastavak prosvjeda

– Očekivali smo da ćemo biti kažnjeni. Razumijemo i prihvaćamo to – kazao je premijer José Luis Zapatero.

Masovni prosvjedi na trgovima španjolskih gradova nastavljeni su i danas. Prosvjedi su počeli prije tjedan dana i u njima je sudjelovalo više desetaka tisuća ljudi – nezaposlenih, zaposlenih, umirovljenika i studenata. Još na izborni dan odlučili su da će se prosvjedi nastaviti još najmanje tjedan dana.

Komentara 7

OB
-obrisani-
10:49 23.05.2011.

Španjolski socijalisti teško poraženi na lokalnim izborima! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ to uopce nije iznenadjujuce... jos samo da se Amerika probudi... i da na sljedecim izborima da nogu... ovom socijalistu/komunistu (islamske vjeroispovjesti)... :-))

OB
-obrisani-
10:51 23.05.2011.

Kud odvedoše Španjolce liberalni zakoni? Milslili su ubojstvom ne rođene djece gradit svoju sreću.

OB
-obrisani-
10:31 23.05.2011.

Socijalisti- su zlo svakog društva, što su mislili Španjolci kad su moralne nakaze i antikriste dovodili na vlast da će bolje živjeti? Isto je nama partizani hdz-a i sdp-a vode nas u propast - Rješenje: HSP-HČSP-A_HSP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije