Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bezuvjetni temeljni dohodak

Španjolski Podemos na izbore izlazi s programom protiv suzbijanja siromaštva

podemos
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
23.11.2015.
u 09:58

Bezuvjetni temeljni dohodak mjera je kojom se građanima jamči prihod bez obveze zapošljavanja, bez provjere imetka i primanja, uz samo jedan jedini uvjet – državljanstvo. Njegova prednost u uspredbi sa socijalnom pomoći je da korisnik ne gubi pravo na iznos ako se zaposli

Nakon što su se na posljednjim izborima za EU parlament zalagali za bezuvjetni temeljni dohodak (basic income) da bi ga odbacili u svome prvom nacrtu ekonomske politike, španjolska lijeva stranka Podemos u kampanji za izbore koji će se održati 20. prosinca odlučila je uvrstiti temeljni dohodak u svoj izborni program.

Kao glavni instrument ekonomske politike navode 600 eura mjesečno za svakog građanina ili obitelj (iz različitih izvora nije posve jasno iščitati je li riječ o pojedincima ili zajednici) bez plaće, a što bi trebalo biti dovoljno da svaki individualac mjesečno raspolaže s najmanje 900 eura, ako je zaposlen. Njihovo ekonomsko vijeće čine stručnjaci Nacho Álvarez, James Galbraith, Vicenç Navarro, Núria Alonso i Francisco Louçã koji su izračunali da bi ova mjera Španjolsku trebala stajati 15 milijardi eura godišnje, piše BasicIncome.

Thomas Piketty, profesor ekonomije i autor bestselera "Kapital u 21. stoljeću" također je pridonio posljednjoj verziji ekonomskog programa Podemosa. Piketty dulje vrijeme podupire politiku redistribucije koja ima puno sličnosti s bezuvjetnim temeljnim dohotkom. 

A bezuvjetni temeljni dohodak mjera je kojom se građanima jamči prihod bez obveze zapošljavanja, bez provjere imetka i primanja, uz samo jedan uvjet – državljanstvo. Njegova prednost u usporedbi sa socijalnom pomoći je da korisnik ne gubi pravo na iznos ako se zaposli. Jedan od najbitnijih učinaka ove mjere je suzbijanje siromaštva, omogućavanje veće slobode pojedinca koji tako biva manje ovisan, ali i poticanje potrošnje. 

A ovaj socijalni eksperiment kako ga mnogi nazivaju, trebao bi se najprije početi provoditi u četirima nizozemskim gradovima – Utrechtu, Tilburgtu, Groningenu i Wageningenu koji, prije nego što dobiju novac od države, moraju podastrijeti jedinstveni plan kako bi pilot projekt zaživio.

>> Thomas Piketty piše program radikalne ljevice u Španjolskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije