Naslovnica Vijesti Svijet

Španjolska premješta kosti Franca iz velebnog mauzoleja

Vlada do kraja godine namjerava ostatke diktatora ukloniti iz mauzoleja, dok se desnica protivi tome jer smatra da to otvara rane
27. kolovoza 2018. u 08:45 17 komentara 1223 prikaza
Francisco Franco
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ne muči se samo Hrvatska s avetima prošlosti, neke zemlje koje demokraciju poznaju dulje od naše također nisu sigurne kako tretirati neki dio svoje povijesti. Najbolji je nedavni primjer toga Španjolska.

Grob Francisca Franca bivši diktator Obitelj Francisca Franca će preuzeti njegove posmrtne ostatke bude li ekshumiran

‘Otvaranje rana neodgovorno’ 

Tamošnja je vlada lijevog centra, čiji je predsjednik Pedro Sanchez, odlučila premjestiti ostatke nekadašnjeg diktatora Francisca Franca iz mauzoleja u kojem oni leže od njegove smrti 1975. Kako je nakon njegove smrti nastupilo vrijeme tranzicije, među španjolskim je političarima prešutno prihvaćeno pravilo da se o bivšem diktatoru što manje govori. No nova vlada smatra drukčije.

– Naša demokracija imat će simbole koji ujedinjuju građane, a ne one koji ih razjedinjuju – rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez o toj temi. Franco je pokopan u Dolini palih, mjestu gdje su Frankove vlasti od 1940. do 1958. zajedno pokopale ostatke vojnika poginulih na obje strane u Španjolskom građanskom ratu.

španjolska policija Katalonija Španjolska policija ubila napadača koji je ušao u policijsku stanicu

– Potvrdili smo izmjenu zakona koji dopušta ekshumaciju diktatora – ekshumaciju s mjesta gdje se nalaze žrtve dviju strana. Neprihvatljivo je za zrelu demokraciju da se ondje na javnom mjestu nalazi njegova grobnica – sumirala je stajalište vlade ministrica Carmen Calvo.

No, desna i centristička opozicija na to gledaju drukčije.

– Otvaranje zacijeljenih rana neodgovorno je. Vlada otkopavanjem duhova skreće pozornost sa stvarnih problema ove zemlje – smatra lider opozicije i šef Narodne stranke Pablo Casado.

grob pokojnog diktatora Morbidna znatiželja: Tisuće nahrupile na Francov grob

Vrlo slično objašnjenje za svoje protivljenje navode i u stranci Građani. Odluka vlade mora proći u parlamentu, a kako dvije stranke koje joj se protive zajedno drže gotovo polovicu od 350 zastupnika, socijalisti će se morati osloniti na podršku ljevičarskog Podemosa te regionalističkih stranaka, uključujući i onih iz Katalonije gdje se tradicionalno u Španjolskoj nalaze najveći Francovi protivnici. No vladi se s time žuri i već do kraja godine ostaci diktatora mogli bi biti izmješteni.

Tamošnja je vlada već proteklog mjeseca najavila uspostavu “komisije o istini” koja bi istraživala zločine protiv čovječnosti Francova režima, no pitanje je koliko će to biti korisno 80 godina poslije Građanskog rata u toj zemlji.

Španjolska policija Novi incident u Španjolskoj Nakon pokušaja terorističkog napada, vozač se zaletio u pješake

Hitlerov saveznik

Najoštrije je reagirala obitelj diktatora pa je tako njegov unuk Francisco Franco Martínez Bordiú rekao da je riječ o triku kojim vlada želi osvojiti glasove ljevice.

– Ovo je oportunistička, kukavička i osvetnička odluka – rekao je on. Obitelj je dodala da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv ekshumacije, a ako se ona zaista dogodi, preuzet će Francove ostatke “kako bi ih pokopali po kršćanskom običaju”.

Pa ipak, neke procjene govore da u neoznačenim grobovima u Španjolskoj još leži oko 140 tisuća protivnika režima strijeljanih za vrijeme i poslije Građanskog rata te oni koji se zalažu za premještanje njegovih ostataka iz mauzoleja ne mogu prijeći preko toga. Kao ni preko cvijeća koje se svakog dana polaže na grob bivšeg saveznika Adolfa Hitlera.

Morbidna znatiželja: Tisuće nahrupile na Francov grob

Francisco Franco
1 / 21
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar navijač
  navijač:

  Boljševici dijele narod gdje god da se dokopaju vlasti da bi lakše držali sve pod kontrolom. Sad slijedi lov na vještice i propast ekonomije.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Belosvetska crvena klatez ubila je u Spanjolskoj u prvih nedjelju dana izmedju ostalog preko 7000 katolickih svecenika. Franko je zvjerima stao na kraj, osloboditelj a ne zlocinac!

 • viviana patrizzia:

  Svi civilizirani narodi poštuju pokojnika , zar su španjolci necivilizare budale . pa sada žele izvoditi zvjerstva nad mrtvim Frankom ! Neka se srame ! Više zla čine pseudodemokrati od zvijeri u totalitarnim režimima !