Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponavljaju se izbori

Španjolska pred izbore: 'Radikalna' ljevica najveći konkurent Narodnoj stranci

Mariano Rajoy
Foto: Reuters
1/2
05.06.2016.
u 08:40

U mediteranskoj zemlji, gdje građane najviše brinu nezaposlenost i korupcija, ponavljaju se izbori nakon što četiri vodeće stranke nisu uspjele oformiti vladu nakon izbora održanih u prosincu.

Narodna stranka desnog centra i dalje je najpopularnija stranka u Španjolskoj no novooformljena koalicija Podemosa i Ujedinjene ljevice prestigla je stranku lijevog centra PSOE čime se profilirala kao najveći konkurent vladajućim konzervativcima, pokazuju najnovije ankete objavljene uoči novih parlamentarnih izbora 26. lipnja.

U mediteranskoj zemlji, gdje građane najviše brinu nezaposlenost i korupcija, ponavljaju se izbori nakon što četiri vodeće stranke nisu uspjele oformiti vladu nakon izbora održanih u prosincu.

Narodna stranka premijera Mariana Rajoya, koja upravlja zemljom od 2011., ima podršku 28,5 posto birača pokazuje anketa kuće Metroscopia koju su objavile novine El Pais. Prema anketi tvrtke Sigma Dos, izrađenoj za konkurentske novine El Mundo, Narodna stranka uživa potporu 31 posto birača.

Na izborima održanima u prosincu narodna stranka je osvojila 123 od 350 mjesta u parlamentu no za formiranje vlade bila su joj potrebna 176 zastupnika. Nakon što nije dobila podršku preostale tri velike stranke - Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), Podemosa (Možemo) i stranke centra Građani (Ciudadanos) - nije niti pokušala tražiti glasovanje u parlamentu.

To je zatim pokušao PSOE, druga stranka po broju glasova, u koaliciji s Građanima no ostale stranke glasovale su protiv. Nakon toga su raspisani novi izbori.

U međuvremenu je stranka koja se protivi mjerama štednje, Podemos, oformila koaliciju sa srodnom manjinskom Ujedinjenom ljevicom što ju prema najnovijim anketama stavlja na drugo mjesto.

Koalicija 'Zajedno možemo' uživa podršku 25,6 posto birača te puše za vrat vladajućoj Narodnoj stranci, pokazuje anketa Metroscopije. Anketa Sigme Dos pokazuje pak kako ima podršku 23,7 posto glasača. No obje ankete upućuju da je to sada prva opcija ljevice i najveći konkurent konzervativcima.

Mediji tu koaliciju nazivaju radikalnom ljevicom dok njen vođa Pablo Iglesias uzvraća kako su radikalni oni koji su Španjolsku doveli na drugo mjesto prema broju nezaposlenh u EU nakon Grčke, oni koji izbjegavaju plaćanje poreza u zemlji te oni koji su korumpirani.

Podemos i Ujedinjena ljevica bili su osvojili ukupno 71 zastupničko mjesto a PSOE 90 na izborima u prosincu. PSOE se protivi gospodarskom programu takve ljevice te ne podržava organiziranje referenduma u pokrajini Kataloniji, što je onemogućilo stvaranje velike lijeve koalicije. 

Za tjedan dana počinje predizborna kampanja u koju PSOE ulazi kao treća opcija, pokazuju ankete, što bi ukoliko se pokažu točnima 26. lipnja preokrenulo pregovaračke pozicije na ljevici.  Koalicija 'Zajedno možemo' mogla bi dobiti 80 zastupnika a PSOE 77, pokazuje anketa Sigme Dos.

Četvrta politička snaga u zemlji ostaje stranka centra Građani.

U Španjolskoj se u posljednjih 35 godina na vlasti mijenjaju PSOE i Narodna stranka a dvije nove stranke narušile su tradicionalno dvostranačje na izborima u prosincu. Ukoliko se ankete pokažu točnima, tijekom ljeta ili na jesen nastavit će se neizvjesni pregovori o formiranju koalicijske vlade.

>>Predsjednik Katalonije: nezavisnost ulazi u fazu u kojoj više nema povratka

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
17:44 06.06.2016.

"Radikalna" ljevica zahtjeva izlazak iz duznickog ropstva i besperktivnosti mladih ljudi od kojih je 50 % nezaposleno, a sve su to su nametnuli medjunarodni bankari nakon sto su sami bankrotirali 2008 godine, pa sada pljackaju drzave i nacije ne bi li nadoknadili svoje gubitke. Stvarno su "radikalni" ti ljevicari, zele zivjeti, sram ih bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije