Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trebaju 62 mlrd.eura

Španjolska četvrta članica koja traži pomoć od eurozone

'Euro banknote with padlock and chain'
''
25.06.2012.
u 14:43

Iako još nije utvrđena visina iznosa kojeg bi Španjolska mogla dobiti, poznato je da su zemlje eurozone ranije limitirale iznose pozajmica na maksimalno 125 milijardi eura.

Španjolska je uputila zahtjev za pomoć, odnosno službeno je zatražila zajam od zemalja eurozone za spašavanje bankarskog sektora.

Zahtjev je pismom predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru u ponedjeljak uputio španjolski ministar ekonomije Luis De Guindos , a BBC navodi da je španjolska vlada u njemu istaknula kako je spremna detalje oko zajma utvrditi prije sljedećeg sastanka euroskupine koji je zakazan za 9. srpanj.

Iako još nije utvrđena visina iznosa kojeg bi Španjolska mogla dobiti, poznato je da su zemlje eurozone ranije limitirale iznose pozajmica na maksimalno 125 milijardi eura. No Španjolci procjenjuju kako će za sanaciju bankarskog sektora trebati oko 62 milijarde eura.

Nakon dobivanja zajma Španjolska će, nakon Grčke, Italije i Portugala, i službeno postati četvrta država eurozone koja će primiti pomoć europskih država.

Komentara 13

WS
Wer Sind Sie Herr Sorge
15:10 25.06.2012.

Nekako ide slabo ovom americkom vazalu u Europi. Uskore nece imati sto jesti. Hoce li ih hraniti Majcica Amerika...a imaju novaca i volje za ucestovati u gradnji nekih stitova za rat protiv Rusije. Jeste Spanjolci jadni. Ima li ste nekad cijelu Latinsku Ameriku. Vas je Perfidni Albion unistio.

OB
-obrisani-
15:35 25.06.2012.

Ovako sam napisao prije par mjeseci .... Standard & Poor' je snizio kredit rejting Spanjolskoj sa A u BBB+ i upozorili su da ce se privredna situacija dodatno pogorsati.Nezaposlenost u Spanjolskoj dosegla je 25 %.i mogla bi do kraja godinene doseci i 30 %. Nezaposlenost onih ispod 24 godine je 53 %. Nije ni cudo sto se mladi bune a policija ih potom pendreci. Spanjolci su uveli teske rezove i stezanje opasaca ali to nije nista pomoglo.Dug napram GDP razmjer je u godinu dana porasao sa 68.5 % na 79.8 % . Belgija,Portugal .Irska, Nizozemska, Italija i Francuska nisu daleko od slicne situacije kao i ostatak EU.

TO
Toni50
15:03 25.06.2012.

Španjolska četvrta članica koja traži pomoć od eurozone, Lopine pokupit če nam svu lovu prije nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije