Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Španjolska četvrta članica koja traži pomoć od eurozone

Iako još nije utvrđena visina iznosa kojeg bi Španjolska mogla dobiti, poznato je da su zemlje eurozone ranije limitirale iznose pozajmica na maksimalno 125 milijardi eura.
25. lipnja 2012. u 14:43 13 komentara 3 prikaza
'Euro banknote with padlock and chain'
Foto: ''

Španjolska je uputila zahtjev za pomoć, odnosno službeno je zatražila zajam od zemalja eurozone za spašavanje bankarskog sektora.

Zahtjev je pismom predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru u ponedjeljak uputio španjolski ministar ekonomije Luis De Guindos , a BBC navodi da je španjolska vlada u njemu istaknula kako je spremna detalje oko zajma utvrditi prije sljedećeg sastanka euroskupine koji je zakazan za 9. srpanj.

Iako još nije utvrđena visina iznosa kojeg bi Španjolska mogla dobiti, poznato je da su zemlje eurozone ranije limitirale iznose pozajmica na maksimalno 125 milijardi eura. No Španjolci procjenjuju kako će za sanaciju bankarskog sektora trebati oko 62 milijarde eura.

Nakon dobivanja zajma Španjolska će, nakon Grčke, Italije i Portugala, i službeno postati četvrta država eurozone koja će primiti pomoć europskih država.

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Wer Sind Sie Herr Sorge:

    Nekako ide slabo ovom americkom vazalu u Europi. Uskore nece imati sto jesti. Hoce li ih hraniti Majcica Amerika...a imaju novaca i volje za ucestovati u gradnji nekih stitova za rat protiv Rusije. Jeste Spanjolci jadni. Ima li ste nekad ... prikaži još! cijelu Latinsku Ameriku. Vas je Perfidni Albion unistio.

  • -obrisani-:

    Ovako sam napisao prije par mjeseci .... Standard & Poor' je snizio kredit rejting Spanjolskoj sa A u BBB+ i upozorili su da ce se privredna situacija dodatno pogorsati.Nezaposlenost u Spanjolskoj dosegla je 25 %.i mogla bi do kraja godine ... prikaži još!ne doseci i 30 %. Nezaposlenost onih ispod 24 godine je 53 %. Nije ni cudo sto se mladi bune a policija ih potom pendreci. Spanjolci su uveli teske rezove i stezanje opasaca ali to nije nista pomoglo.Dug napram GDP razmjer je u godinu dana porasao sa 68.5 % na 79.8 % . Belgija,Portugal .Irska, Nizozemska, Italija i Francuska nisu daleko od slicne situacije kao i ostatak EU.

  • Toni50:

    Španjolska četvrta članica koja traži pomoć od eurozone, Lopine pokupit če nam svu lovu prije nas...