Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomska kriza

Španjolska bi mogla platiti kaznu jer nije smanjila deficit

Španjolska zastava
Reuters/PIXSELL
15.02.2012.
u 09:41

Španjolska se još od 2009. godine nalazi u procesu procedure prevelikog proračunskog deficita zbog kršenja ograničenja koje je postavila Europska unija, a po kojem deficit ne smije prelaziti tri posto BDP-a

Zbog kašnjenja u provođenju mjera štednje Španjolska bi mogla platiti novčanu kaznu, izvijestio je Reuters. Naime, Španjolska se još od 2009. godine nalazi u procesu procedure prevelikog proračunskog deficita zbog kršenja ograničenja koje je postavila Europska unija, a po kojem deficit ne smije prelaziti tri posto BDP-a. Madrid bi se stoga mogao suočiti s kaznom od 0,1 BDP-a zbog neuspjeha u smanjenju deficita.

Iz Europske komisije procijenili su da je Španjolska, da bi deficit za 2012. godinu izgledao manji, prikazala većim deficit za prošlu godinu, koji je iznosio, po njima, oko 6 posto BDP-a.

Također, Španjolska ne rješava dovoljno brzo problem javnih financija te time ugrožava ekonomski rast, smatraju neimenovani visoki dužnosnici EU dok je na pitanje hoće li europski dužnosnik zadužen za ekonomska pitanja Olli Rehn predložiti ministrima financija poduzimanje mjera protiv Španjolske, jedan od dužnosnika odgovorio da je to vrlo vjerojatno.

Procjenjuje se da bi odluka trebala biti donesena do svibnja kada bi EU trebao poduzeti mjere protiv nove španjolske vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije