Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKUSTVA EUROPE

Španjolci uveli dvogodišnji moratorij na deložacije obitelji kojima je to jedini dom

žena
Foto: Reuters/PIXSELL
11.11.2014.
u 15:25

Kako se postupci deložacije provode u ostalim europskim zemljama i kako se vlasti odnose prema socijalno osjetljivim ljudima donosimo u kratkom pregledu naših dopisnika

Španjolska

U Španjolskoj, gdje su mnogi građani u krizi prestali plaćati rate kredita bankama koje su također u minusima, deložacije iz stanova pod ovrhom često završavaju nasilno ili tragično. Amaia Egaña (53) 9. studenog 2012. počinila je samoubojstvo skokom s četvrtog kata zgrade tijekom deložacije. Nakon te tragedije, tisuće ljudi prosvjedovalo je na ulicama 50-ak gradova. Vlada je uvela dvogodišnji moratorij na deložacije obitelji, ali samo za one čiji godišnji prihodi ne prelaze 19.170 eura i čije rate kredita premašuju polovicu primanja kućanstva. Također, to mora biti njihov jedini dom, a uvjet za odgodu deložacije je i to da je netko od članova obitelji u posljednje četiri godine izgubio posao.

Njemačka

Deložacija turske imigrantske obitelji koja je odbijala plaćati veći najam za stan potaknula je nasilne prosvjede u Berlinu u veljači 2013. godine. Podstanar Ali Gülbol uselio se u stan u kvartu Kreuzberg 1999. i dogovorio najamninu od 615 eura, ali stari vlasnik zgrade prodao ju je 2007. novom koji je digao najamninu na 715 eura, što Gülbol nije želio platiti. Ali ni iseliti se. Sud je nakon dugih ročišta presudio u korist vlasnika zgrade.

U travnju 2013. prosvjednici protiv deložacija ponovo su izašli na ulice Berlina nakon što je starica Rosemarie Fliess preminula u domu za beskućnike dva dana nakon što je deložirana iz stana. U Berlinu su 2010. pokrenuta 9934 sudska postupka za deložaciju. Prosvjednici okupljeni u “Savez protiv deložacija” pokušavaju od slučaja do slučaja spriječiti deložacije siromašnih ljudi.

Italija

Ako ste dužni poreznicima, odnosno državi, praktički vam nemaju pravo oduzeti stan kao naknadu. S agencijom za naplatu poreza može se u nekoliko minuta dogovoriti plaćanje poreza na rate i do 70 mjeseci. Porezni ured zna koliki su vam prihodi. Ako ste dužni banci kredit za stan, može se reprogramirati otplata ili odgoditi plaćanje na nekoliko mjeseci itd. Ako i ne pokušate riješiti problem s bankom, ona sudski pokrene postupak zapljene stana i to traje godinama. Dođe li do deložacije, ona se odvija u prisutnosti suca i policije.

Komentara 2

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
15:28 11.11.2014.

Mogla bi se i nasa milicija ugledati ma zapadne zemlje...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:47 11.11.2014.

To su samo 3 zemlje od 40 i nesto evropskih. I ni u jednoj od te 3 nije zabranjena delozacija. Samo odgodjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije