Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladine mjere

Spajaju agencije, a nisu sigurni hoće li im to donijeti uštede

Milanka Opačić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
04.01.2014.
u 21:38

Rok za pripajanje je veljača ove godine, ali Vlada još nema gotove analize

Jedna od ovogodišnjih mjera fiskalne konsolidacije koju najavljuju iz Vlade bit će spajanje agencija, fondova i zavoda, čime se namjerava postići veća efikasnost i smanjenje troškova. No, zasad je poznato tek da bi objedinjavanjem bilo obuhvaćeno 16 institucija, dok bi jedna bila ugašena, ali se iz izjave potpredsjednice Vlade Milanke Opačić da naslutiti da lista nije gotova.

Pregovori s partnerima

– Vlada pregovara s koalicijskim partnerima o spajanju agencija jer nema potrebe da agencije koje rade sličan posao rade razjedinjeno – kazala je Opačić. Spajanje se otprije predviđa za Hamag Invest i Bicro, kao i pripajanje Zavoda za tlo Agenciji za poljoprivredno zemljište. Fond za naknadu oduzete imovine trebao bi biti uključen u sustav Državne riznice, dok bi pod jednu kapu trebali doći Hrvatski zavod za norme, Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatska akreditacijska agencija i Hrvatski mjeriteljski institut.U planu je i povezivanje Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško i Hrvatske energetske regulatorne agencije, dok bi se Agenciju za regulaciju tržišta željezničkih usluga pripojilo Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM-u).

Još bi se prema Vladinu prijedlogu Agenciju lokalne demokracije pripojilo Državnoj školi za javnu upravu, dok bi Centar za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika bio ugašen.Rok za pripajanje je, inače, određen za veljaču ove godine. No, unatoč tako kratkom roku, u Vladi još nemaju nikakve podatke ni analizu koliko će zaposlenih biti potrebno u tim agencijama nakon objedinjavanja, kao ni kakvi će se konkretni efekti i uštede postići tim planom. Te će analize, kažu, tek biti pripremane.No, prije konačnog dogovora koalicijskih partnera, čuje se da se razmatraju još neka spajanja, među ostalim bi se Agenciji za investicije i konkurentnost pripojio Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Smanjenje troškova

Smanjenje troškova javnog aparata gašenjem i povezivanjem agencija najavljuje se od početka mandata Kukuriku vlade, no osim samih analiza treba provesti i niz zakonskih izmjena kako bi se provelo objedinjavanje, pa je već sada jasno da će ove godine vrlo malo od te ideje biti ostvareno.

>> Reforma države: Devet mjera za spas Hrvatske

Komentara 7

ĐE
đelek
22:09 04.01.2014.

Samo mlate praznu slamu!!!!Sve treba ukinuti jer ne rade ništa DOBROGA za NAROD I TOČKA!!!!

NV
novo vriijeme
22:56 04.01.2014.

Znam Agencije koje ne rade ništa, ali mislim da ne treba njih ukinuti nego one koji tamo zgubidane, razna "politička pitanja", podobnike koji pišu izvješća po naruđbi a ne po stručnosti i slične "stručnjake"

VI
Vidderne
10:33 05.01.2014.

Sad će osnovati timove za analize u koje će uhljebiti još 300 podobnika. Pa će onda svaki od voditelja tima dobiti eksternalizirani tim za savjetovanje čije će usluge koštati par miliončića. Na kraju će prepoloviti broj načelnika u Agencijama ali će svim zaposlenima dati veće titule si plaće tim da će smjenjeni načelnici postati savjetnici načelnicima za pitanja za koja su ona prije ukidanja bili zaduženi. Uz istu plaću, naravno. Sve će se to rastezati u beskonačnost, to jest ništa od toga. A kako je lako otpustiti običnog radnika koji ne radi za državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije