Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova istraživanja

Sonda Voyager još je prošle godine napustila Sunčev sustav!

Voyager
NASA
16.08.2013.
u 16:38

Prema novom istraživanju, sonda Voyager, prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio Sunčev sustav, u međuzvjezdani prostor ušla je 27. srpnja prošle godine, dok NASA-ina istraživanja pokazuju kako je još u Sunčevu sustavu

I dok NASA-ini znanstvenici čekaju da sonda Voyager uđe u međuzvjezdani prostor i napusti Sunčev sustav, nova istraživanja pokazuju kako je Voyager Sunčev sustav napustio još prošle godine, piše Space.com.

Prema novom istraživanju, sonda Voyager, prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio Sunčev sustav, u međuzvjezdani prostor ušla je 27. srpnja prošle godine, dok NASA-ina istraživanja pokazuju kako je još u Sunčevu sustavu, ali na granici.

– Mislimo da su magnetska polja Sunčeva i međuzvjezdana prostora dovoljno usklađena da se kroz njih zapravo može proći bez ikakve velike promjene – rekao je fizičar Marc Swisdak sa sveučilišta u Marylandu.

Sonda Voyager lansirana je u svemir 1977. godine s ciljem istraživanja Sunčeva i međuzvjezdanog prostora, odnosno  proučavanja planeta Saturna, Jupitera, Urana i Neptuna. Iste je godine lansiran i Voyager 2, no on se još nalazi u Sunčevu sustavu.

Voyager 1 trenutačno se nalazi oko 18,7 milijardi kilometara od Zemlje, a Voyager 2 udaljen je 15,2 milijarde kilometara od našeg planeta.

>> NASA objavila otkriće novog planeta - velik je poput Jupitera

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije