Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posada broda obranila se pucajući na somalske pirate

Somalski pirati ponovno napadaju

gusari
Reuters
18.11.2009.
u 13:25

Američki brod Alabama, koji je bio u središtu pozornosti javnosti nakon krvavog napada somalskih pirata prošlog proljeća, danas je ponovno napadnut.

Američki brod Alabama, koji je bio u središtu pozornosti javnosti nakon krvavog napada somalskih pirata koji se dogodio prošlog proljeća, danas je ponovno napadnut. Kontejnerski brod obranio se od napada somalskih pirata pucajući u njih, a pirati su brod pokušali napasti 350 nautičkih milja od somalske obale. 

Brod koji je u vlasništvu danske kompanije prošlog je proljeća otet u Indijskom oceanu. Pirati su oteli kapetana koji je spašen intervencijom pripadnika američkih specijalnih postrojbi koji su snajperima eliminirali pirate nakon što su kapetana broda zatočili na jednom od čamaca kojima se prevoze kada otimaju brodove.

Ključne riječi

Komentara 9

MO
morlak
22:03 18.11.2009.

O piratima smo nekad davno čitali iz srpskih novina. Mi Hrvati zovemo ih pak gusari. Gdje ste Vi gospodo išli u školu?

CA
CaptMikulaMali
22:31 18.11.2009.

RE: morlak............................................. Razlika je između gusara i pirata. I mi Hrvati ih ne zovemo gusari nego gusare nazivamo gusarima, a pirate piratima. Razlika je u njihovom pravnom statusu, ali u djelovanju - razlike skoro da i nema. Više o pojmovima GUSAR i PIRAT možete pronači na netu.....

CV
citalac_vl
08:09 19.11.2009.

Pirati su obični razbojnici, plačkaši i tako ih svi tretiraju kad ih uhvate. Gusari u ratu (ratu!) za račun svoje države napadaju i pljačkaju brodove suprotne strane. Znači napadaju formalnog neprijatelja. Zato pri zarobljavanju imaju status ratnih zarobljenika (za razliku od pirata koji su obični razbojnici). Znači pojam gusara je moguć samo u ratnom sukobu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije