Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u posadi je 29 ljudi

Somalski gusari oteli tanker na kojemu je i hrvatski pomorac

pirati
Ilustracija
29.03.2011.
u 08:20

Tanker je napadnut s dva gusarska čamca s kojih je otvorena vatra ručnim bacačem i automatskim oružjem

Stožer za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih brodova i hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi sastao se jutros u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture nakon što je dobio službenu informaciju od brodara Arab Maritime Petroleum iz Kuvajta da su gusari jučer zaustavili brod Zirku u istočnom dijelu Adenskog zaljeva.

Hrvatski državljanin ukrcan je na ovaj tanker za prijevoz sirove nafte u prosincu prošle godine i prijavljen je Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, priopćili su iz Ministarstva.

Stožer je u kontaktu s brodarom, obitelji hrvatskog pomorca, veleposlanstvom RH u Egiptu te nadležnim međunarodnim tijelima, dodali su.

Podsjetimo, somalski gusari oteli su u ponedjeljak ujutro tanker Zirku oko 250 milja jugoistočno od Salalaha (istočni dio Adenskog zaljeva)

Brod plovi pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vlasništvu je kompanije Arab Maritime Petroleum Company iz Shuwaykha (Kuvajt) i plovio je iz Singapura u sudansku luku Bashayer.

Tanker je napadnut s dva gusarska čamca s kojih je otvorena vatra ručnim bacačem i automatskim oružjem. Zirku ima posadu od 29 članova (jedan Hrvat, jedan Iračanin, jedan Filipinac, jedan Indijac, tri Jordanca, tri Egipćanina, dva Ukrajinca i 17 Pakistanaca).

Tanker je sagrađen 2003. godine i ima 105.846 tona nosivosti.

Komentara 4

MA
maxell
09:02 29.03.2011.

Treba pod hitno poslati Hrvatsku mornaricu

OB
-obrisani-
12:17 29.03.2011.

marijanin muz...krenulo ga u zivotu,zena mu postala balkanska zvezda velikog brata a on heroj i mucenik......

RI
Riznica
15:53 29.03.2011.

Kakvi gusari , pa to su obicni ribari kojima ste zatrovali more bacajuci radioaktivni otpad pred njihovom obalom.... Pa moraju od necega da zive, placajte im vinjetu kao sto placamo Slovencima za ono malo puta sto koristim pa ih necetee morati zvati gusarima !\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije