Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulov

Soma teškog 72 kg i dugog 2,40 m ulovio udicom od 1 centimetra!

som (1)
presnimila Lj. Risek
30.07.2012.
u 10:43

Borba sa somom trajala je sat i pol, a u posljednjim minutama Franjo je uletio u plićak i ribetinu za škrge izvukao na suho

- Na trakošćanskom jezeru, kamo na ribičiju idem dvaput tjedno, kanio sam upecati smuđa, pa sam kao mamac na udicu stavio tri centimetra dugu crvenperku i bacio „na grunt.“ U 18.50 u udicu kao da je udario brod! Kakvi su to samo bili udarci, odmah sam znao da je s druge strane ozbiljan „protivnik“! Tijekom idućih sat i pol vremena trebala mi je sva snaga da se nosim s udarcima ribetine! Kad sam je u 20.20 sati nasukao u plićaku, skočio sam u jezero i uz pomoć jednog ribiča jedva je izvukao na suho! – uzbuđeno nam je ispričao umirovljeni policajac Franjo Benček iz Lepoglave, član ŠRK Trakošćan-Bednja.

   Ispostavilo se da je Franjo ulovio najvećeg soma u povijesti ribičije na trakošćanskom jezeru: težak je 72 kilograma, a dug 2,40 metara! Procjenjuje se da je za dostizanje takvih dimenzija somu potrebno 15 do 20 godina.

- Samo glava bila mu je teška 16 kilograma, a opseg razjapljenih usta toliki da u njih komotno može ući glava odrasla čovjeka. Glavu ću svakako preparirati – kazao je Franjo i dodao da je meso uglavnom podijelio prijateljima. Čuđenje svih ribiča pobuđuje podatak da je Benček ribetinu uhvatio skromnim priborom, udicom „oznericom“ 1/0, jedva centimetar velikom. No, Franjo kaže da je od presudne važnosti bio najlon debljine 37 te činjenica da su udica i sajla bili profesionalno vezani. I dok ribiči pronose priču o nesvakidašnjem ulovu, trakošćanski turisti kažu da bi ih susret s takvim "čudovištem" u vodi mogao stajati - srčanog udara!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije