Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solarni zrakoplov

Solar impulse uspješno završio prvu etapu leta

solar impulse (1)
Reuters/PIXSELL
04.05.2013.
u 18:11

Komercijalni 
letovi solarnim zrakoplovima još dugo neće biti mogući, no ovaj je let pokazao da potencijali za to postoje

Solar Impulse, dosad najnapredniji solarni zrakoplov, nakon što je nekoliko sati letio po mraku, sigurno se spustio na aerodrom u Phoenixu u Arizoni i tako uspješno okončao prvu etapu svoga povijesnoga leta s jedne na drugu obalu Sjedinjenih Država. Zrakoplov je poletio iz San Francisca u petak, a glavni cilj ove prve dionice bilo je pokazati da zrakoplov raspolaže tehnologijom koja mu omogućava da leti i po mraku, i to koristeći se isključivo Sunčevom energijom koju je akumulirao tijekom dana.

Zrakoplov će iz Phoenixa poletjeti prema Dallasu, St. Louisu i Washingtonu, a posljednja postaja i krajnji cilj mu je newyorška zračna luka JF Kennedy. Kako zrakoplov postiže brzinu od šezdeset kilometara na sat, za svaku od ovih etapa bit će mu potrebno između 19 i 25 sati leta. Težak je poput automobila i stoga vrlo osjetljiv na loše vremenske uvjete. Njegovi tvorci kažu da solarni zrakoplovi sigurno u bliskoj budućnosti neće zamijeniti zrakoplove na fosilna goriva. Ovim letom željeli su pokazati da ipak postoji potencijal za to.

>> Solarni zrakoplov Solar Impulse "odradio" prvi međunarodni let

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije