Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Solanina glasnogovornica: Eulexova misija na Kosovu operativna u prosincu

31.10.2008.
u 12:53

Dijalog Srbije i EU o premještanju Eulexove misije na Kosovu napreduje i ta će misija biti operativna u prosincu, rekla je Christina Gallach, glasnogovornica visokog izaslanika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, a pišu u petak beogradske "Večernje novosti".

- Postoje pregovori između Beograda i Bruxellesa koje mi zovemo stalnim dijalogom. Dijalog između Srbije i EU vodi se o svim bilateralnim pitanjima, uključujući i Eulex. Javier Solana potvrdio je početkom tjedna da se vode pregovori između EU i Beograda o raspoređivanju misije - rekla je Gallach za list. Dodala je kako "u tom dijalogu postoji napredak" te je podsjetila na Solaninu izjavu da očekuje raspoređivanje Eulexa u prosincu.

- Misija Eulexa temelji se na dokumentu "Zajednička akcija" iz veljače ove godine. Taj dokument jasno objašnjava da se misija temelji na Rezoluciji 1244. To je temelj premještanja i tako će se i nastaviti - rekla je Gallach.

Ona je precizirala da je dijalog oko raspoređivanja Eulexa na Kosovu počeo prije nekoliko tjedana, a i diplomati iz Bruxellesa redovito razgovaraju s diplomatima i stručnjacima iz Beograda.

- Očekujemo da Beograd shvati važnost premještanja Eulexa. To bi bio pozitivan razvoj i za stanovnike Kosova, za Srbiju, i za regiju - naglasila je Solanina glasnogovornica.

Ministar obrane i potpredsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac za isti je list izjavio kako su sva tijela Europske unije dobrodošla u Srbiju, ali pod određenim uvjetima i uz poštovanje međunarodnog pravnog poretka, i da to vrijedi i za Eulex.

- Ako netko smatra da ćemo Eulexu dati bianco-potporu bez poštovanja Rezolucije 1244 ili uvjeta da ta misija bude statusno neutralna, taj se vara - rekao je Šutanovac.

Naglasio je da je Eulex prihvatljiv samo pod uvjetima temeljenima na načelima međunarodnog prava, uz uvjet da dobije potvrdu UN-a.

Srbijanski ministar obrane rekao je i da u ovom trenutku nema zabrinjavajućih pokazatelja nestabilnosti na Kosovu, ali da postoji zabrinutost u odnosu na sve oblike kriminala koji idu s Kosova prema Europi preko Srbije.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije