Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA Čelnici Europske komisije kritizirali ponašanje Sarajeva i Banje Luke

Solana i Rehn napali ponašanje vlasti u RS-u

02.02.2009.
u 23:00

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović se tijekom nedavnog posjeta Bruxellesu našao se pod pravom verbalnom kanonadom kritika koji su na račun srpskih čelnika u institucijama vlasti BiH izrekli čelnici Europske komisije i EU-a. Najžešći kritičar, kako ih je nazvao, retrogradnih izjava koje stižu iz Banje Luke, ali i iz dijela političkog establišmenta iz Sarajeva, bio je povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn.

Razgovarajući o putu BiH prema EU-u i transformaciji Ureda visokog predstavnika, Rehn je iskoristio prigodu da, mimo uobičajenog diplomatskog protokola, iza zatvorenih vrata Radmanoviću kaže kako službeni Bruxelles ubuduće neće tolerirati namjerno i smišljeno radikaliziranje političke situacije u BiH iz Republike Srpske.

Na udaru kritike koju je Radmanović morao slušati od najviših čelnika Europske komisije, našle su se, doznajemo, određene izjave premijera RS-a Milorada Dodika. Nedopustivim je nazvan njegov pokušaj “mobilizacije” naroda protiv ulaska cijele BiH u euroatlantske integracije.

Rehnovim kritikama na račun ponašanja vlasti iz RS-a pridružio se i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. Kontinuirani politički radikalizam, koji vode Haris Silajdžić na jednoj i Milorad Dodik na drugoj strani, Solana je oštro napao, smatrajući ih glavnim krivcima zbog kojih već mjesecima nema pomaka u procesu europskih integracija.

Obojica visokih dužnosnika EU-a poručila su jaču angažiranost službenog Bruxellesa u BiH, naglašavajući kako dolazi vrijeme zatvaranja Ureda visokog predstavnika, odnosno njegove transformacije u Ured posebnog izaslanika Europske unije, jer, prema njegovim riječima, nakon Daytona sada dolazi “bruxellesko” vrijeme. Iz Europske komisije je poručeno kako BiH ne bi trebala predati aplikaciju za članstvo u EU-u prije nego što ispuni potrebne uvjete i prije nego što se OHR transformira u Ured posebnog predstavnika EU-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije