Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja u Agenciji

Šok zaposlenih: plaće im pale 45 posto, sada su 8000 kuna!

'03.07.2011. Esplanade, Zagreb- Marija Hrebac, direktorica Orca za Hrvatsku. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
06.06.2013.
u 18:21

Svjesni su, kažu zaposleni, da su im plaće bile nerealno visoke, no šokira ih iznos smanjenja. Ravnateljica tvrdi: Slijedim upute Vlade

Dio zaposlenika Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka zgrožen je smanjenjem plaća do čak 45 posto! I sami su svjesni, tvrde, da su im plaće bile nerealno visoke te su bili spremni prihvatiti smanjenje, no šokirani su postotkom za koji im je snižena plaća.

Visoko rezanje plaća shvaćaju kao udar na osobni standard na koji nisu računali pri uvođenju mjera štednje. Na kraju prošle godine Agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka imala je 24 radnika i na materijalne troškove zaposlenih trošila 7,4 milijuna kuna. No da nije samovoljno i drastično rezala plaće, već slijedila upute Vlade o mjerama štednje i ujednačenju plaća u javnom sektoru, obrazlaže ravnateljica te agencije Marija Hrebac. U prosjeku su plaće smanjene, kaže Hrebac, 19 posto.

– Mi smo mala agencija i velikih promjena nije bilo. Provedena je reorganizacija, neki su otišli u mirovinu, uglavnom tektonskih poremećaja nije bilo. Neke su se funkcije preklapale te sam posao ustrojila prema srodnosti, uvela sinergiju, a sve su to promjene kojima se popravlja efikasnost. U Agenciju sam došla iz realnog sektora i možda sam na taj način pristupila unutarnjem restrukturiranju – objasnila je Hrebac. Drastičnih rezanja plaća, poručuje, nije bilo, već je vjerojatno reorganizacija nekog pojedinca osobno pogodila.

– Prije su agencije bile prozivane i percipirane kao najplaćenija radna mjesta. Imamo osoblje i s visokom stručnom spremom i sa srednjom stručnom spremom, a plaće su u prosjeku bile 18.000 do 19.000 kuna bruto, dok su sada 14.000 do 15.000 kuna bruto. Mislim da su to i dalje respektabilni iznosi – stav je ravnateljice Hrebac koja, napominje, samo provodi politiku usklađivanja plaća u javnome sektoru. S obzirom na situaciju, osobno drži, ne mogu ni biti veće. Uostalom, poručuje ravnateljica, na čelu je njihove agencije ministar financija pa bi baš oni trebali biti primjer provođenja politike štednje.

>>EKSKLUZIVNO: Prvi objavljujemo popis svih državnih ustanova

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije