Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šok u Srbiji: Otrovalo se 40 djece, 22 studenta dobila šugu

Simptomi trovanja prijavljeni su u čak šest osnovnih škola u Beogradu, a djeca su prevezena u lokalnu bolnicu.
30. listopada 2013. u 20:07 272 prikaza
učionica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Više od 40 djece u dobi od sedam do devet godina danas se otrovalo hranom u Višnjičkoj Banji u Beogradu. Simptomi trovanja, piše B92, prijavljeni su u čak šest osnovnih škola, a djeca su prevezena u lokalnu bolnicu.

Dehidracija i povraćanje

– Sva djeca povraćaju, neka od njih imaju proljev i uglavnom su dehidrirala. Sada se procjenjuje hoće li ih liječiti u bolnici ili će biti puštena kućama. Pretpostavljamo da je riječ o trovanju hranom – kazao je voditelj bolnice Zoran Radojčić. Jedna od profesorica razredne nastave iz škole u naselju Zvezdara kazala je kako su se simptomi trovanja javili nakon ručka te kako je njena škola odmah nazvala hitnu pomoć te obavijestila roditelje i sanitarnu inspekciju koja je došla po uzorke hrane.

Prema njenim riječima, djeca su jela juhu, tjesteninu s umakom od mljevenog mesa i jabuku. Istu hranu jelo je i osoblje škole, a među otrovanim osobama je i ravnateljica.

Zavod za javno zdravstvo priopćilo je da će prikupljeni uzorci hrane u svim školama sutra biti analizirani te da je četiri od šest škola, u kojima se dogodilo trovanje, nabavljale hranu od istog dobavljača.

Pojava šuge u Novom Sadu

Dok je vijest o trovanju djece šokirala Beograd, u Novom Sadu liječnici ističu kako su se početkom nove akademske godine čak 22 studenata Sveučilišta u tom gradu zarazila šugom. Liječnici strahuju da je zaraženo još više osoba, moguće oko 50. Uputili su upozorenje, ali i apel oboljelima da prevladaju strah te da se jave najbližem liječniku kako bi se što prije podvrgli liječenju.

>>Ravnateljica škole optužena za trovanje 23 učenika

 

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost