Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SMRT I POGREB U DOBA KORONE'

Sociolog religije Markešić: Zahvaljujući Stožeru, smrt je postala medijski spektakl

Ivan Markesic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
27.04.2021.
u 13:45

Na stručnom skupu sudjelovali su brojni stručnjaci s područja društvenih znanosti

Zahvaljujući Nacionalnome stožeru, smrt je ipak postala pravi medijski spektakl. Svakodnevno čekamo izvješće da bismo saznali koliko je naših sugrađana zaraženo, koliko ih je umrlo, kazao je na stručnom skupu Smrt i pogreb u doba korone sociolog religije Ivan Markešić.

- Umiranje u ovome vremenu postalo je gore od smrti. A ona je potpuno medikalizirana: zbog straha od zaraze svoje najbliže nakon smrti dobivamo zapakirane u posebnim Covid-vrećama, u zatvorenom kovčegu, bez mogućnosti da im vidimo čak i lice. I ono najgore: pojava cjepiva kao vrhunski rezultat suvremene medicine na vidjelo je iznijela toliko poznatu istinu: kapitalističku neetičnost, kazao je sociolog koji je sudjelovao na skupu zajedno s drugim stručnjacima s područja društvenih znanosti koje je organizirala Udruga Posmrtna Pripomoć.

Lidija Arambašić, profesorica Filozofskog fakulteta objasnila je što se događa kad izgubimo blisku osobu.

- Gubici mogu ostaviti dugotrajne posljedice, primjerice stalno povlačenje u sebe, agresivnost, nemir, noćne more, depresivnost, anksioznost... Takve se posljedice mogu spriječiti/ublažili djelotvornom podrškom bliskih ljudi. No, oprezno s tom pomoći jer lako pogriješimo i odmognemo, govori profesorica.

Vesna Kovač, predsjednica Udruge Posmrtna Pripomoć istaknula je kako su pogrebi danas bitno drugačiji, čemu se ljudi nevoljko prilagođavaju.

-  Iako se polako navikavamo na nove okolnosti, još uvijek teško prihvaćamo nove običaje. U tradiciji našeg naroda običaji vezani uz smrt su duboko ukorijenjeni i teško je očekivati da će nešto novo biti u kratkom vremenu prihvaćeno, govori. 

U doba korone došlo je i do povećanog broja suicida, kazala je Elvira Koić, liječnica psihijatrije u Općoj bolnici Popovača. 

- Najnovija istraživanja pokazuju kako se nakon pandemije taj broj povećava čime povećava i stvarni broj žrtava COVID-19. Stoga je doslovno od životne važnosti već sada se angažirati u prevenciji suicida i pojačati nadzor nad faktorima rizika. Preventivno najjače djeluje identificiranje rizičnih faktora i rizičnih populacija te osnaživanje metoda suočavanja sa posljedicama, kao što su pozitivizam, optimizam, nada, kolektivni duh uzajamne podrške, govori. 

 

VIDEO: U Mađarskoj nova pravila: Cijepljene osobe u restoranima će moći biti do 23 sata, za njih se otvaraju i mjesta za zabavu

 

Komentara 4

US
Usputni
21:42 27.04.2021.

Svakodnevno čekamo izvješća Stožera??! Ha ha, ma ne čekamo, čini ti se samo, potpuno nebitni frizirani i dotjerani podaci koji me uopće ne interesiraju.

NE
neboiznadzagreba2
15:06 27.04.2021.

Smrt je postala propaganda, umiranje stvar struke, a umrli odlaze bez podrške i utjehe bližnjih, sve je dehumanizirano, tobože, čovjeka radi...

Avatar prahrvat
prahrvat
13:58 27.04.2021.

o čemu ovaj. sta bi trebali slati dimne signale? godine nekad svasta učine od pametnih ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije