Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE KRIV?

Socijalne službe Momira Dropca danima traže, a živi u istoj zgradi

drobac (2)
Foto: Pixsell
1/3
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
24.03.2010.
u 08:15

Momiru Dropcu radna sposobnost nije oduzeta pa mu se ništa ne može nametnuti. Dobit će pomoć kad je zatraži.

Socijalne službe do danas nisu uspjele locirati Momira Dropca, 50-godišnjaka koji je svoju potresnu životnu priču nakon izbacivanja iz stana u kojemu danas živi premijerka Jadranka Kosor ispričao medijima. Od njegova istupa na HTV-u prošla su četiri dana, a službe ga još traže. Zašto se nitko nije obratio novinaru koji ne samo da zna Dropčevu adresu nego je bio i u stanu u kojemu živi, nije poznato.

U Centru za socijalnu skrb Zagreb evidencije su češljane u dva područna ureda – Maksimir, kojemu je pripadao dok je živio u Šeferovljevoj ulici u stanu u kojem sada živi premijerka, te Peščenica, kojemu pripada otkako je protiv svoje volje preseljen u to naselje – no Drobac nikada od njih nije tražio nikakvu pomoć.

Ima pravo na sve

– Da se javio on ili netko od njegovih bližnjih, ostvario bi sve ono što zakon jamči: kako je riječ o nezaposlenu čovjeku kojemu nije oduzeta poslovna sposobnost, ali nema sredstava za život, dobio bi pravo na stalnu socijalnu pomoć u iznosu od 500 kuna. To bi bila osnova na koju se nadograđuje cijeli niz prava – kaže voditeljica Ureda Maksimir CZSS Zagreb.

Riječ, kako doznajemo, o pravu na prehranu u pučkoj kuhinji, jednokratnoj novčanoj pomoći te subvenciji troškova stanovanja. Drugim riječima, kad se Drobac javi socijalnoj službi, u kratkom će roku nestati njegovi problemi osnovne egzistencije: struja, hrana te mjesečna novčana pomoć. Da apsurd bude veći, prema dostupnim informacijama, Drobac stanuje u zgradi u kojoj se nalazi mjerodavni Centar za socijalnu skrb u koji se nikada nije javio.

– Provjeravali smo naše evidencije, ali ime Momir Drobac nigdje se ne spominje. Na žalost, kad je riječ o radno sposobnim odraslim osobama, socijalni radnici nemaju pravo ništa nametati niti zapovijedati. Jednostavno, takvim ljudima može se pomoći samo ako oni pomoć žele prihvatiti.

Kako se može čuti u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, iz ureda premijerke Jadranke Kosor nitko nije zvao niti tražio bilo kakav tretman za Momira Dropca. Centar je, kao i u stotinama drugih slučajeva, krenuo češljati evidencije nakon njegova istupa u televizijskoj emisiji.

Bez struje i grijanja

Dosad, međutim, nije bilo konkretnih pomaka u tom slučaju. Momirov je brat 1999. godine, četiri godine nakon što su izgubili roditeljski dom, obolio od shizofrenije te počinio samoubojstvo skokom sa 14. kata. Sobu iz koje je brat skočio Momir otad nije otvorio.

Stan u kojem živi i dalje je u katastrofalnom stanju: nema grijanja ni parketa, a sedam godina nema ni struje koja je zbog dugova isključena. Momir Drobac već je 20 godina nezaposlen, a preživljava skupljajući boce. U Centru za socijalnu skrb čude se što nitko od Dropčevih prijatelja ili susjeda dosad nije s njima kontaktirao te apeliraju da to sada učine oni ili da o tome porazgovaraju s njime.

Komentara 114

AL
alapača
08:46 24.03.2010.

Parsifale, idi i ista pitanja postavi Jadranki Kosor! sad, now, da te vidim i čujem :D

AB
abendblatt
08:47 24.03.2010.

Za Hrvatskog branitelja koji je spavao po supama, trazio i nije dobio pomoc, socijalne sluzbe nemaju sluha, SRAMOTA.

Avatar grga-čvarak
grga-čvarak
13:47 24.03.2010.

a da nije u majčici srbiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije