Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuska

Socijalisti za Sarkozyja kako bi izbacili Le Pen

Marine Le Pen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.12.2015.
u 21:56

Nacionalna fronta prije tjedan dana, u prvom krugu regionalnih izbora, ostvarila je najbolji rezultat otkako postoji

Taktičko glasanje obilježilo je drugi krug pokrajinskih izbora održanih danas u Francuskoj.

U prvom krugu pobjedu je odnijela desna stranka Nacionalna fronta (FN) Marine Le Pen, no u utrci su i republikanci Nicolasa Sarkozyja.

Vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Françoisa Hollandea, koja je u prvom krugu bila trećeplasirana, povukla se iz utrke u obje ključne regije, ali pozvala je svoje pristaše da u drugom krugu podrže republikance Nicolasa Sarkozyja kako se Nacionalna fronta ondje ne bi dokopala vlasti.

Poznato je kako po izbornom zakonu u drugom krugu regionalnih izbora sudjeluju sve liste koje su prešle 10 posto glasova.

Taktičko glasanje

Podsjetimo da je Nacionalna fronta Marine Le Pen u prvom krugu pobijedila u ukupno šest regija, dok je vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Françoisa Hollandea u prvom krugu bila vodeća u samo dvije pokrajine, a Sarkozyjevi republikanci u četiri.

Svakako da su imigrantska kriza i teroristički napadi u Parizu te nezadovoljstvo francuskom političkom elitom i visoka nezaposlenost utjecali na to što je Nacionalna fronta prije tjedan dana ostvarila najbolji rezultat otkako postoji. Međutim, prema ispitivanju javnog mnijenja, zbog taktičkog glasanja i udruživanja glasova pristaša Socijalističke stranke Françoisa Hollandea i republikanaca Nicolasa Sarkozyja, Nacionalna fronta mogla bi doživjeti poraz u drugom krugu, iako je u prvom krugu, 6. prosinca, dobila najviše glasova, odnosno osvojila više od 40 posto glasova na sjeveru Francuske, gdje se natječe Marine Le Pen, što joj je uvelike povećalo izglede za predsjedničke izbore 2017. Sličan rezultat stranka je ostvarila na jugoistoku, gdje je predvodi Marion Maréchal-Le Pen, nećakinja Marine Le Pen. Na ovim izborima, koji se održavaju mjesec dana nakon napada u Parizu i još uvijek pod izvanrednim stanjem, pravo glasa ima 45,3 milijuna birača.

Nadam se pobjedi. Mnogo toga ovisi o onima koji se nisu odazvali prvom krugu. Pokazat ćemo što smo u stanju napraviti – kazala je čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen te pozvala sve da glasaju za promjenu.

Premijerovo upozorenje

S druge strane, francuski premijer Manuel Valls jako je zabrinut mogućom pobjedom Nacionalne fronte te je upozorio Francuze kako bi pobjeda ove stranke zemlju odvela u građanski rat jer je treći veliki neprijatelj Nacionalne fronte, nakon muslimana i izbjeglica, Europska unija.

Naime, Nacionalna fronta želi da Francuska napusti EU i odbaci euro te poziva na obnovu "povijesne veličine Francuske".

>> Desnica diljem Europe nada se uspjehu poput Nacionalne fronte

>> Što psihoanaliza kaže o najpoznatijem francuskom obiteljskom klanu

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
22:14 13.12.2015.

Ha, ha, ha...panika je totalna, Kvislinzi su cak potonuli toliko duboko da su socijalisti povukli svog kandidata i podrzali Sarkozy-a i njegove konzervativce samo da bi sprijecili FN i Marine Le Pen da pobjedi. Sve vise i vise maski pada tako da je sve vecem i vecem broju ljudi jasno u koji su neoliberalnu tamnicu uvuceni.

DU
Deleted user
22:19 13.12.2015.

Ovi izbori su dokaz da ne postoji ljevica i desnica. Postoje samo zaštitnici nacionalnih interesa ( Nacionalna fronta) i postoje ostali koji to nisu (sluge svjetske judeomasonerije).

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
22:22 13.12.2015.

Bravo Le Pen do pobijede nedaj se EU I Francuskim Birokratima da vode politiku Birokrata .Dokazi da Nacional odgovor za Francusku krize I cijele EU. Srusi EU jer bez Francuske nema in EU .Ovo je Sansa da se Hrvatsku izz vuce iz EU I da Kreme pravim putem da Neovisne od EU fondova I Manipulacije EU sa Hrvatskom.Hrvatska bez EU I NATO je jedini izlaz iz krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije