Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad dao prostor

Soba čuda uređuje se u Sisku. Majka oboljele kćeri: Puno će nam značiti

Soba čuda
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
20.05.2015.
u 14:22

Grad Sisak je udruzi krajem prošle godine dao na trajno korištenje prostor od 118 kvadrata u središtu grada upravo za uređenje Sobe čuda – sobe za senzornu integraciju djece s teškoćama u razvoju.

- Soba čuda će nam puno značiti jer trenutačno s kćeri idem na terapiju senzorne integracije u Zagreb. Taj put nas iscrpljuje i novčano i fizički, pogotovo kad su vrućine što kćeri dosta smeta, rekla je Marija Grilec, majka petogodišnje kćeri koja boluje od mišićne distrofije.

Uz njenu kćer u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije ukupno je 40 potencijalnih korisnika senzorne terapije, i svi su išli u Zagreb. Ukupno udruga ima 114 djece i mladih s teškoćama u razvoju do 20 godina starosti, od kojih je 42-oje iz Siska. Grad Sisak je udruzi krajem prošle godine dao na trajno korištenje prostor od 118 kvadrata u središtu grada upravo za uređenje Sobe čuda – sobe za senzornu integraciju djece s teškoćama u razvoju.

Bit će to prva takva soba u Sisačko-moslavačkoj županiji. Trenutačno se uređuju strop i zidovi, donirani su priključci za plin i vodu, a plan je vodstva udruge da sve bude gotovo do kraja iduće godine.

- Paralelno s uređenjem prostora počela je edukacija za dva senzorna terapeuta. Edukacija traje godinu i pol. Uz samu sobu čuda u ovom prostoru ćemo urediti i prostoriju za boravak roditelja, kao i jedan stručni kabinet u koji se nadamo smjestiti jednog logopeda, koji nedostaje u Sisku - rekla je tajnica Udruge Aleksandra Milković. Pozvala je sve na sutrašnju humanitarnu utakmicu u Petrinji gdje se sastaju Humane zvijezde Hrvatske i Humane zvijezde Petrinje.

Utakmica se igra na Gradskom stadionu od 17 sati, a sav prihod je namijenjen za uređenje Sobe čuda. Terapija senzorne integracije uključuje primjenu senzoričkih iskustava kroz igru i djetetu smislenim i primjerenim aktivnostima (okupacijama) te pravovremeno i primjereno osiguravanje aktivnosti bogatih proprioceptivnim, vestibularnim i taktilnim podražajima koji će potaknuti pojavu i incidenciju adaptivnih odgovora, zatim potaknuti intrinzičnu motivaciju djeteta, odnosno osposobiti dijete za uporabu novih korisnijih strategija u izazovima koje okruženje postavlja na njega.

>> Kako se ponašati prema djeci s teškoćama u razvoju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije