Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silovane žene u ratu

Snježana Karaula Maljak: I danas u Vukovaru viđam svog silovatelja

silovane žene
Duško Jaramaz/Pixsell
03.04.2012.
u 18:18

– Radimo na tome da promijenimo zakonske okvire kako bi barem donekle ispravili nepravdu iako smo svjesni da idealne pravde nema – rekao je ministar Matić u Vukovaru

Ni više od 20 godina otkako je započeo Domovinski rat na području Hrvatske žene stradalnice, a prije svega silovane žene, nisu ostvarile svoja prava niti su počinitelji kažnjeni zbog ratnih zločina. Prema riječima Marije Slišković, predsjednice Udruga žena u Domovinskom ratu, žene su proteklih godina prešućivane i ignorirane.

– Uz sve to nedostajala je i politička volja da se pitanje silovanih žena i njihovog statusa riješi. Njihovi iskazi godinama stoje u DORH-u bez ikakvih rezultata. U isto vrijeme sve ove godine one su živjele bez potpore društva, medicinske potpore i zaboravljene. Zaposleni u državnim institucijama očigledno nisu radili svoj posao, odnosno, dobivali su plaće sve ovo vrijeme za nerad – rekla je Slišković na današnjem okruglom stolu pod nazivom Seksualno nasilje u ratu, a koji je u Vukovaru održan u organizaciji UN-a, Grada Vukovara i uz potporu Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Okupljenima na okruglom stolu svoja potresna iskustva silovanja u Vukovaru ispričale su Snježana Karaula Maljak i Đurđica Pankas.

– Mislim da je društvo nehumano i bez ijednoga prava na riječ dok nam ne daju podršku. Naši iskazi o silovanjima, koje smo davali, nestali su. Do sada smo davale po više iskaza, ali bez rezultata. I dalje u gradu srećem svoga silovatelja – rekla je Karaula Maljak. Podsjetila je kako je prije nekoliko godina svoju priču ispričala novinarima, ali da je odmah poslije toga dobila opomenu iz suda da ne smije govoriti o tome što se dogodilo i spominjati imena.

– Moj sudski postupak traje već 12 godina. Sada on zapravo stoji. Znam da više neću šutjeti i da ću nastaviti govoriti što sam proživjela i tko je odgovoran. Mislim da je dosta bilo šutnje. U Vukovaru sam rođena i tu sam odrasla, ali nisam se u grad vratila zbog ljubavi prema njemu nego zbog obitelji. Meni taj povratak predstavlja samo bol – istaknula je Karaula Maljak. Također potresna iskustva o proživljenom silovanju ispričala je i Đurđica Punkas koja je, kako je rekla, do sada šest puta davala iskaze policiji i DORH-u.

– Prvi svoj iskaz dala sam još 1992. godine. Međutim, do danas se ništa nije dogodilo i nije nitko odgovarao. Iskazi godinama stoje u nekoj od ladica i upravo zbog toga smatra da su Vlada i institucije najodgovornije što krivci do danas nisu odgovarali – rekla je Punkas dodajući da je njen slučaj i dalje na policiji te da je jednoga od silovatelja prepoznala. Iako razočarana i ogorčena mišljenja je da će pravda na kraju ipak pobijediti.

Da je država morala i mogla više učiniti, složio se i ministar branitelja u Vladi RH Predrag Matić istaknuvši da su u tijeku aktivnosti da se pronađe način kako što kvalitetnije riješiti ovo goruće pitanje.

– Kada čovjek pomisli da ne postoji ništa strašnije, otkrije da ipak postoji nešto još gore. Mislim da je zločin silovanja vrhunac zla koje čovjek može učiniti drugom čovjeku. Slažem se da država nije dovoljno učinila, ali tu smo da i to promijenimo. Radimo na tome da promijenimo zakonske okvire kako bi barem donekle ispravili nepravdu iako smo svjesni da idealne pravde nema – rekao je Matić. Dodaje kako zločin silovanja ne zastarijeva, ali i da je problem veliki vremenski odmak, istek nekih rokova za prijavu i slično.

Skupu u Vukovaru uz brojne goste nazočila je i koordinatorica Ujedinjenih naroda i Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj Louisa Vinton i poznata američka spisateljica Eva Ansler kao posebna gošća. Ensler je autorica predstave Vaginini monolozi koja promiče svijest o nasilju nad ženama. Poznata je i kao aktivistkinja u borbi za ravnopravnost  spolova te je intenzivno radila sa žrtvama silovanja u Demokratskoj Republici Kongo.

Komentara 4

MD
mara-danda
18:38 03.04.2012.

kongo je za slavoniju raj nebeski

KA
Karizma
19:24 03.04.2012.

Dali ste se ikad pitali zasto niti jedna vlast do sada nije htjela kaznjavati krivce za silovanje niti pomagati zrtvama.Dali ste se pitali zasto je data amnestija srpskim zlocincima.Zasto vlast skriva zlocince.Tu prica postaje zanimljiva.Puna usta domoljublja i hvalisanja o ratnim uspjesima a plase se suditi zlocincima.Da međunarodni sud ne vrsi pritisak da se procesuiraju zlocinci i obestete zrtve nitko ne bi bio procesuiran i kaznjen.ZASTO.To je pravo pitanje koje trazi pravi odgovor i istrazivanje.

MO
molerxxx
19:40 03.04.2012.

20 god.kasnije lažu oće velike mirovine neradnici,disu dosad bile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije