Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI DANI RATA

Snimke pogođene zgrade u Kijevu obišle su svijet, ovako izgleda gotovo godinu dana kasnije

A view shows an apartment building damaged by recent shelling in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/9
22.02.2023.
u 10:51

"Gotovo godinu dana kasnije, zgrada je obnovljena. Šteta se više ne vidi, ali je njen ožiljak zauvijek u našim srcima. Neka svaka nova obnova zaliječi naše rane i postane simbol naše neslomljive budućnosti", poručuju Ukrajinci

Dana 24. veljače 2022. godine, Rusija je pokrenula invaziju Ukrajine. Dva dana nakon početka napada, svijetom su se proširili prizori stambene zgrade u Kijevu pogođene projektilom. "Danas je ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Kijevu. Protekla dva dana granatirane su bolnice, vrtići i sirotišta u ukrajinskim gradovima. Od svijeta zahtijevamo odlučan odgovor i izolaciju Rusije zbog njezinih zločinačkih djela", poručio je tada ukrajinski premijer Denis Šmihal

"Kijev, naš prekrasni, mirni grad, preživio je još jednu noć pod napadima ruskih kopnenih snaga, projektila. Jedan od njih pogodio je stambeni zgradu u Kijevu", naveo je i Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova. On je, također, pozvao svijet na izolaciju Rusije: "Protjerajte veleposlanike, embargo na naftu, uništite njezino gospodarstvo. Stop ruskim ratnim zločincima!".

A view shows an apartment building damaged by recent shelling in Kyiv
1/8

Osim fotografija posljedica, na društvenim su mrežama objavljene i snimke trenutka udara. Ukrajinska služba za hitne slučajeve izvijestila je toga dana kako je neboder uništen od 17. do 21. kata te kako 22. i 23. katu prijeti urušavanje. Spasioci su evakuirali stanovnike, a prema prvim informacijama, ozlijeđeno je i hospitalizirano šest osoba. 

VIDEO Snimka rakete koja je pogodila zgradu u Kijevu

Gotovo godinu dana kasnije, zgrada, koja je u prvim danima invazije postala svojevrsni simbol razaranja, u potpunosti je obnovljena. Na službenoj Facebook stranici Ukrajine objavljene su dvije fotografije - jedna prikazuje zgradu nakon napada 2022. godine, a druga rezultate obnove.

"Ruski je projektil u veljači 2022. godine pogodio stambenu zgradu u Kijevu. Srceparajuća fotografija zgrozila je cijeli svijet i pokazala prave namjere Rusije. Rusija je mislila da će ovim ratnim zločinom natjerati ukrajinski duh na slom i predaju. Ipak, Ukrajinci nastavljaju borbu. Gotovo godinu dana kasnije, zgrada je obnovljena. Šteta se više ne vidi, ali je njen ožiljak zauvijek u našim srcima. Neka svaka nova obnova zaliječi naše rane i postane simbol naše neslomljive budućnosti", navodi se na službenoj Facebook stranici Ukrajine.

Tog 26. veljače, kada je stambena zgrada pogođena, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimku iz centra Kijeva te poručio: "Tu sam. Nećemo položiti oružje". Nedugo prije toga, odbio je ponudu SAD-a da ga evakuiraju iz Kijeva. Gotovo godinu dana kasnije, ovaj ponedjeljak, 20. veljače, američki predsjednik Joe Biden prvi put od početka invazije posjetio je Kijev

"Prošle smo godine u ovo vrijeme razgovarali telefonski. Ruski zrakoplovi bili su u zraku, a ruski tenkovi prelazili su vaše granice. Vi ste mi rekli da ste u daljini čuli eksplozije, nikada to neću zaboraviti. Te mračne noći prije godinu dana svijet se doslovno spremao za pad Kijeva", osvrnuo se Biden, tijekom konferencije za medije sa Zelenskim, na početak rata.

Ključne riječi

Komentara 4

PO
poluvodič
11:14 22.02.2023.

Zgrada usred rata obnovljena u roku godine dana, a mi muku mučimo da obnovimo par kuća sa milijunskim europskim fondovima i rata nigdje na vidiku..

ZK
ZKrešimirToromanovićZ
14:01 23.02.2023.

Bilo je mnogo takih zgrada od 2014 do 2022 u Dombasu koje su gadjale koje su gadjale Kijevske vlasti ali ih nesto nisu pokazivali. Sta mislite zbog cega?

BE
Beyonder
11:20 22.02.2023.

Nemojte takve snimke kazati našim laureatima za obnovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije