Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Snimke iz '93. Ovako je s prve crte izgledala akcija Maslenica: 'Ubijali su nas tenkovima'

23.01.2021.
u 07:51

Sjećanje na jednu od najvažnijih akcija u Domovinskom ratu

Obljetnica VRO Maslenica obilježava se 22. siječnja, a tim povodom prisjećamo se prve velike i značajne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Zadaću proboja prema Novigradskom ždrilu i osiguranju pozicija na kojem je bio Maslenički most, kao nositelj dobila je 112. taktička skupina. Riječ je o 112. zadarskoj brigadi iz koje je izuzeta oklopna bojna koja je mjesec dana prije priključena 4. gardijskoj brigadi, a brigada je prethodnom demobilizacijom svedena na taktičku skupinu.

VIDEO Pogledajte napad na lijevom krilu VRO Maslenica

Spuštajući se dijelom s Velebita, a dijelom frontalnim napadom, odmah prvi dan izvršen je proboj neprijateljskih položaja, zauzeta je Rovanjska, no jake fortifikacije neprijatelja na dominantnim kotama iznad današnjeg autoputa zadržale su daljnji prodor. Žestokim artiljerijskim udarom i neposrednim djelovanjem samohotke jednim dijelom su razbijeni ovi položaji, dok je dio snaga zaobilazno uništio sjeverni dio fortifikacija, pri čemu se drugi dan došlo do samog Novigradskog ždrila i oslobođeno je selo Maslenica.

VIDEO Pogledajte probijanje linija na Velebit

Ispred hrvatskih snaga našlo se mjesto Jasenice, iz kojeg kreće neprijateljski tenkovski udar. Dolaskom prve bojne, tada 6. gardijske brigade koja je poslije preimenovana u 9. gardijsku brigadu, linija se stabilizira i uz potporu oklopnih snaga razbija se neprijatelj u Jasenicama te se dolazi pred sam Obrovac, gdje daljnje djelovanje biva zaustavljeno.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Komentara 119

TA
Talleyard
10:13 23.01.2021.

Ubijali su nas tenkovima, topovima, svime što smo najviše mi financirali u drboslaviji, a mi smo hranili razne furlanice, davali im posla koje su osuđivale nacionalizam ali ne i onaj njihov srpski, koji je bio zločinački i sada bismo trebalii plakati, Dok neko trojanci, paraziti , slobodno pljuju u obraz hrvatskog naroda, mi im ne smijemo no odgovoriti, Je li to demokracija ?

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
08:31 23.01.2021.

Od kud tenkovi golorukom srpskom narodu ?

DU
Deleted user
10:52 23.01.2021.

Uz sve nedaće zapovjedne, ovakve, onakve uspjeli smo ih potući. Dali im do znanja da svoju veliku srbiju neće ostvariti na hrvatskom teritoriju. Srbi su zaj sve u bivšoj državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije